Demineri u okolini Bihaća očistili 123.898 metara kvadratnih sumnjive površine

Demineri su očistili površinu od 123.898 metara kvadratni i radili su iz tri dijela: mašinskom metodom sa mašinom za deminiranje PT 300, manuelnom metodom tehničkog izviđanja i metodom čišćenja oko pronađenih mina.

Tokom izvođenja radova na ovom deminerskom zadatku pronađene su dvije mine (PROM 1) i dva NUS-a (ručna bomba M-75 i kumulativna raketa M 80). Uništavanje pronađenih sredstava obavio je tim FUCZ za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) “Bihać A”.

Deminirana lokacija se nalazi iznad rijeke Klokot koja napaja grad Bihać pitkom vodom i od izuzetnog je značaja za stanovnike navedenog područja. Lokacija je i u neposrednoj blizini državne granice sa Republikom Hrvatskom a tu je i bivši aerodrom “Željava” koji predstavlja historijsku vrijednost zanimljivu za građana Krajine, BiH ali i šire. Uz to, ovo područje pogodno je i za razvoj poljoprivrede i stočarstva.

Uklanjanjem minske opasnosti sa predmetne lokacije prošireno je sigurno okruženje za brojne posjetioce i lokalno stanovništvo.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*