Macron u Beogradu najavio nastavak razgovora Srbije i Kosova uz prisustvo Merkel

“Razgovarali smo o Kosovu, i predsjednik Srbije je bio otvoren. U skladu sa angažmanima ja ću organizovati jedan sastanak sa predstavnicima Prištine, predsjednikom i premijerkom Srbije i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kako bismo razgovarali”, poručio je Macron na press konferenciji.

Predstavnici Srbije i Kosova već mjesecima ne održavaju sastanke a pregovori su zamrznuti, čemu je u velikoj mjeri doprinelo kosovsko uvođenje sto postotnih taksi na svu robu iz Srbije, ali i BiH.

Poručio je da “bratstvo po oružju Francuska želi da pretvori u saradnju” i ponovio ono što je po dolasku saopštio, da Francuska i Srbija treba da jačaju saradnju.

“Veoma sa sretan što sam danas u Beogradu. Nijedan francuski predsjednik nije bio ovdje od 2011. godine, to je veoma dug period. Prije 180 godina uspostavljeni su naši diplomatski odnosi, i prije 100 godina mi smo bili zajedno, a poslije idemo da se poklonimo herojima. Historija koji spaja naš narod je dugovječna. Sretan sam što ću moći da budem sa vama i na Kalemegdanu, kako bih mogao da pokažem šta je naša zajednička historija i šta ona za nas znači”, poručio je on.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*