Parlament FBIH odobrio 100 hiljada KM rukometašima BiH

Vanredna sjednica Predstavničkog doma FBiH počela je sa polusatnim zakašnjenjem.

Na dnevnom redu je izbor rukovodstva ovog doma, te predloženi zakon o demobilisanim borcima, kao i rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH.

Na dnevnom redu je izbor rukovodstva ovog doma, te predloženi zakon o demobilisanim borcima, kao i rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH.

Prije poslaničkog časa, predsjedavajući Elvir Karajbić saopštio je da poslanici treba da se izjasne o dvjema poslaničkim inicijativama.

Poslanici su sa 57 glasova za, sedam suzdržanih i pet protiv, inicijativu DF-ovog poslanika Samera Rešidata da se Vlada FBiH obaveže da posredstvom Ministarstva kulture i sporta transferiše 100.000 KM kao nagradu rukometnim reprezentativcima za plasman na Evropsko prvenstvo.

SDP-ova Lana Prlić predložila je zaključak da se Vlada FBiH obaveže da u saradnji sa gradskom administracijom Grada Mostara u roku od 18 mjeseci preduzem sve korake kako bi se uspostavila nova deponija, te da se za deponiju Uborak napravi plan sanacije.

Nakon prvobitnog izjašnjavanja, ova inicijativa nije dobila podršku, jer je 38 poslanika glasalo za, 27 ih je bilo suzdržano, a osam protiv. Nakon toga, šef poslaničkog Kluba SDP-a BiH Damir Mašić zatražio je pojedinačno glasanje.

“Ne vidim razuman razlog zbog kojeg bi ova problematika završila na ovakav način”, rekao je Mašić.

Ishod pojedinačnog glasanja nije promijenio situaciju, tako da inicijativa Lane Prlić nije dobila potrebnu većinu. Podržao ju je 41 poslanik, njih 40 je bilo suzdržano, a troje je bilo protiv.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*