Predstavnici EU i bh. vlasti održali sastanak o migracijama

Evropska unija, bh. vlasti i stručnjaci održali su danas sastanak na visokom nivou na kojem su razgovarali o izazovima povećanog prisustva migranata i izbjeglica u zemlji, a nadovezujući se na prioritete koji su postavljeni u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Sastanak je ujedno polučio pregled stanja u provedbi 24 miliona eura pomoći koju je EU obezbijedila Bosni i Hercegovini kako bi se nosila sa povećanim prisustvom migranata i izbjeglica od početka 2018. godine. Također su razmotrene konkretne potrebe s obzirom na predstojeću zimu.

Evropska komisija pozdravlja opredijeljenost vlasti Bosne i Hercegovine da ojačaju koordinaciju u upravljanju migracijama. U ovom kontekstu, Komisija će obezbijediti višeg eksperta da pruži podršku relevantnim koordinacionim strukturama.

Komisija sa zabrinutošću primjećuje da su postojeći prihvatni kapaciteti u Bosni i Hercegovini velikim dijelom nedovoljni. Komisija sa žaljenjem konstatuje da Bosna i Hercegovina nije predložila prikladne lokacije za dodatne prihvatne objekte, uprkos spremnosti Komisije da pruži neophodnu finansijsku podršku. Komisija apeluje na vlasti Bosne i Hercegovine da identifikuju prikladne objekte bez daljnjeg odlaganja.

Komisija je upoznata sa opredjeljenjem vlasti Bosne i Hercegovine da osiguraju učinkovito funkcionisanje postojećih privremenih prihvatnih centara i apeluje na vlasti Bosne i Hercegovine da bez odlaganja premjeste migrante i izbjeglice sa neprikladne lokacije Vučjak.

Komisija ističe da je potrebno osigurati i zaštititi dostojanstvo i sigurnost svih osoba, posebno onih najugroženijih, te ponavlja svoju zahvalnost za rad humanitarnih partnera čije aktivnosti moraju biti potpomognute. Komisija izražava spremnost da nastavi pružati dodatnu podršku pogođenim zajednicama.

Sastankom je predsjedavao generalni direktor Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson. Na sastanku je također učestvovala gđa Monique Pariat, generalna direktorica Generalne direkcije za evropsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći. Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodio je ministar sigurnosti gospodin Dragan Mektić i uključivala je predstavnike različitih nivoa vlasti, posebice Unsko-sanskog kantona.

Gotovo 36.000 izbjeglica i migranata ušlo je u Bosnu i Hercegovinu od januara 2018. godine, prema procjenama vlasti. Trenutno je u zemlji prisutno oko 7.400 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskom kantonu. Približno 4.100 je smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje finansira EU.

Evropska unija je od 2007. godine pružila pomoć Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 48,6 miliona eura u oblasti migracija i upravljanja granicama kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA). Zemlja je također koristila sredstva iz regionalnog IPA programa “Podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama” u vrijednosti do 14,5 miliona eura.

Ukupna pomoć koju je Evropska unija pružila Bosni i Hercegovini od 2018. godine u suočavanju sa povećanim migracionim prisustvom iznosi 24 miliona eura (20,2 miliona eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć i 3,8 miliona eura humanitarne pomoći). Pored ovoga, obezbijeđena je i pomoć u iznosu od 24,6 miliona eura koje je Evropska unija obezbijedila Bosni i Hercegovini u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama od 2007. godine.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*