Dodik poručio da neće dozvoliti da bude preglasan

Neću dozvoliti da budem preglasan na bilo čemu, taman to bilo beznačajno pitanje. Ako nema koncenzusa nema ni Bosne i Hercegovine, izjavio je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i pozvao poslanike da potvrde njegovu izjavu.

Poslanici Narodne skupštine RS danas na posebnoj sjednici raspravljaju o Prijedlogu odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz RS, po kojoj je Zaključak o prihvatanju Zvaničnog stava BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske, broj: 01-50-1-2685-4/19, donesen bez konsenzusa na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 16. jula 2019. godine, veoma štetan po vitalne interese RS.

Dodik je u pisanoj izjavi, koja je dio materijala za posebnu sjednicu, naveo da donošenje zaključka Predsjedništva BiH kojim je osporena izgradnja mosta Komarna-Pelješac glasovima članova Predsjedništva Šefika Džaferovića i Željka Komšića na dan kada je potpisan sporazum o gradnji mosta na Savi kod Gradiške ukazuje da šteta koja se želi proizvesti nije samo usmjerena na Hrvatsku, već se indirektno želi ugroziti pomenuti projekat koji je od vitalnog interesa za RS.

“Zaključak proglašavam veoma štetnim po vitalne interese RS i pozivam poslanike Narodne skupštine RS da dvotrećinskom većinom podrže ovaj proglas. Kao srpski član Predsjedništva glasao sam protiv ove odluke jer smatram da je destruktivna po vitalne interese RS”, naveo je Dodik.

Naglasio je da RS nije za parcijalna i dnevnopolitička rješenja spornih pitanja sa susjedima, pogotovo kada je u pitanju granica.

“Oni koji govore da će Republika Srpska i njena Narodna skupština osporavanjem ovog zaključka nanijeti štetu BiH i umanjiti ili osporiti prava koja joj u skladu s međunarodnim konvencijama pripadaju, nisu pritom uzeli u obzir neozbiljnost i neodgovoran pristup dva člana Predsjedništva BiH koji donose ovakve odluke ne vodeći računa o stvarnim interesima zemlje koju predstavljaju”, rekao je Dodik.

Naveo je da su radovi na izgradnji u toku i da Hrvatska ima sve potrebne dozvole i saglasnosti za izgradnju koju podržava Evropska unija, a da Predsjedništvo BiH nije donijelo zaključke kojima se protivi izgradnji mosta.

Dodao je i da BiH pravo na more neće biti uskraćeno ovim mostom, odnosno da most neće smetati prolazu plovila iz BiH. Prema njegovim riječima, sporom s Hrvatskom ugrozili bi i kineske partnere koji grade most i koji imaju interese i u RS-u.

“U ovom slučaju, miješanje pitanja razgraničenja s pitanjem izgradnje mosta, a u kontekstu navodnog kršenja prava BiH na slobodan pristup otvorenom moru, preraslo je u jedno od političkih  pitanja kojim se cijela BiH drži u svojevrsnom političkom zarobljeništvu i sprečava ekonomski i društveni razvoj. Nije to samo pitanje odnosa s Republikom Hrvatskom, već ima mnogo šire regionalne i evropske implikacije”, rekao je Dodik.

U uvodnom obraćanju poslanicima rekao je i da je na sjednici Predsjedništva BiH predložio da iskoriste priliku i zbog značaja Pelješkog mosta za Hrvatsku Predsjedništvo traži da sa ovom državom postigne dogovor o svim otvorenim pitanjima, ali da to druga dva člana Predsjedništva nisu prihvatila.

On smatra da se ukoliko je bilo bojazni da izgradnja Pelješkog mosta ugrožava interes BiH, o tome morala postići saglasnost prije nego što je otpočela izgradnja mosta, a ne sada kada je most već u poodmakloj fazi izgradnje.

“Donošenje ovakvog Zaključka ne doprinosi razvijanju dobrosusjedskih odnosa, nanosi štetu finansijeru i izvođaču radova i krnji ugled BiH. Na ovaj način se dovodi u pitanje implementacija i drugih projekata, kao i brojne aktivnosti vezane za druga pitanja poput granice kod Kostajnice pa i  izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, koji predstavlja projekat od strateškog, vitalnog značaja za RS. Pitanje granice sa susjednom Republikom Hrvatskom nije moguće parcijalno riješiti, a posebno ne fokusiranjem na samo jedno od otvorenih pitanja koje bi, ovakvim pristupom i odnosom BiH, neminovno izazvalo nezadovoljstvo naših partnera u pregovorima koji bi trebalo da dovedu do sveobuhvatnog rješenja i sporazuma o granici”, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS vodi odgovornu i racionalnu politiku i nije spremna da, “bez jasnog uporišta i ozbiljnog sagledavanja eventualnih posljedica rješenja na koje pristaje, ugrožava dobrosusjedske odnose niti da donosi bilo kakve odluke na štetu svojih građana i institucija”.

“Zbog toga vas pozivam da potvrdite dostavljenu Izjavu o proglašenju Zaključka o prihvatanju Zvaničnog stava BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac od strane Republike Hrvatske, štetnim po vitalni interes RS, čime će biti spriječeno stupanje na snagu osporenog Zaključka Predsjedištva BiH”, rekao je Dodik.

Nakon obraćanja Dodika počela je rasprava, a prvi je diskutovao Nebojša Vukanović (SDS) koji je pitao da li je ovo dogovoreno s Draganom Čovićem ili prilikom posjete Vatikanu.

“Srbi od ovoga mogu imati samo štetu i ovoriti Pandorinu kutiju”, rekao je Vukanović i pozvao poslanike da razmisle kakve će biti posljedice za RS u narednom periodu.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*