Istraživač s Oxforda tvrdi da je odlazak na posao prije 10 sati ujutro mučenje za tijelo

Paul Kelley, jedan od vodećih istraživača na Univerzitetu Oxford, smatra da je odlazak na posao prije 10 sati ujutro mučenje za tijelo i tvrdi da je to veoma loše za mentalno zdravlje.
“Naš cirkadijalni ritam ili unutrašnji biološki sat prije 55. godine života nije sinhroniziran s uobičajenim radnim vremenom od 9 do 17 sati, a to predstavlja ozbiljnu prijetnju produktivnosti, dobrom raspoloženju i mentalnom zdravlju”, rekao je Kelley.

Dodao je kako rano ustajanje i odlazak na posao prije 10 sati ujutro predstavlja jedan vid mučenja i negativno utječe na prirodnu ravnotežu organizma. Kelley tvrdi da početkom 20. stoljeća, kada je uveden osmosatni radni dan, niko nije razmatrao prirodni ljudski sat i ističe da to utječe na fizičke i emocionalne performanse sistema i na taj način šteti našem tijelu.

Uvjeren je da će efekt rada biti mnogo bolji ako napravimo jednostavne promjene u vremenu kada dolazimo na posao i završavamo s poslom.

Jedna britanska škola testirala je Kelleyjevu teoriju i početak nastave pomjerila na 10 sati. Nakon nekog vremena ocjene učenika su se popravile, kao i njihova prisutnost i opća produktivnost.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*