Federacija BiH dobila novi zakon o demobilisanim borcima

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojili su večeras Zakon o pravima boraca i članova njihovih porodica. Delegati su prethodno usvojili i izmjene i dopune budžeta, kao i Zakon o njegovom izvršenju za 2019. godinu. Sva tri akta Federalna vlada uputila je u Parlament po hitnom postupku i ove sedmice usvojeni su u Predstavničkom domu te nema smetnji da uskoro stupe na snagu.

Nakon devet godina u Federaciji BiH na snagu će stupiti novi Zakon o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica po objavi u Službenim novinama Federacije BiH.

Borci će po ovom zakonu moći ostvariti ukupno 16 prava, među kojima je pravo na egzistencijalnu naknadu. Ostvarit je mogu demobilisani branioci koji su u stanju potrebe i koji imaju 57 godina života. Također, uslov je da su najmanje 12 mjeseci bili učesnici u Oružanim snagama i koji su najmanje 12 mjeseci na birou, a nemaju drugih izvora finansiranja. Svaki borac RVI koji ima mjesečni prihod manji od 170 KM može aplicirati preko svoje službe za boračko invalidsku zaštitu. Zakonom je predviđeno da naknada bude u visini od pet KM za svaki mjesec proveden u Oružanim snagama, izjavio je za Fenu federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Kako je rekao, uvjeren je da će ovo zakonsko rješenje što prije potpisati predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, a potom se objavljuje u Službenim novinama i zvanično stupa na snagu.

“Svi oni koji ispunjavaju kriterije koje propisuje Zakon mogu predati svoje zahtjeve u općinskim službama za boračko-invalidsku zaštitu. Tamo će im biti urađena prvostepena rješenja, nakon toga se procedura nastavlja u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca da bi ti ljudi bili stavljen na spisak za isplatu boračkih naknada”, rekao je Bukvarević.

Ove naknade bilo je potrebno omogućiti za one “branioce koji su došli u starije godine, a nemaju dovoljno godina radnog staža i ne mogu da ostvare pravo na penziju”.

“Oni nikada neće ostvariti pravo na penziju jer nemaju dovoljno godina penzionog staža i izuzetno je teško da će ih neko u tim godinama zaposliti. Zato se zahvaljujem što su izradi Zakona doprinijeli predstavnici boračkih organizacija, Vlade Federacije BiH i parlamentarci u oba doma Parlamenta. Na ovaj način počinjemo rješavati društveni problem koji se zove prava demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica”, rekao je Bukvarević.

Podvukao je da će “svi branioci sa 57 godina života biti riješeni kroz Zakon o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju ili će biti riješeni putem Zakona o demobilisanim borcima”.

Među 16 prava demobilisanim borcima omogućeno je pravo na liječenje, zdravstvenu zaštitu, kao i pravo na pomoć u slučaju smrti užeg člana porodice. Predviđena su i prava iz radnog odnosa, kao što je povećanje broja dana godišnjeg odmora i pravo na prednost pri zapošljavanju boraca i članova njihovih porodica.

Bukvarević očekuje da će se s primjenom navedenih prava poboljšati status demobilisanih boraca na području Federacije BiH.

Usvojen rebalans budžeta, 25 miliona KM za novi borački zakon

Rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH u iznosu od 2.701.845.731 KM, kojim se osigurava 25 miliona KM za primjenu Prijedloga zakona o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica, stupit će na snagu objavom u Službenim novinama Federacije BiH.

Potvrdio je to federalni premijer Fadil Novalić nakon što je ovaj akt, kao i izmjene i dopune Zakona o izvršenju budžeta Federacije BiH za 2019. godinu danas odobrio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Prije dva dana na vanrednom zasjedanju to je učinio i Predstavnički dom.

Rebalans je izrađen u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji BiH, Zakonom o izvršenju budžeta Federacije BiH za 2019. godinu i revidiranim projekcijama prihoda. U odnosu na aktuelni budžet veći je za 48 miliona KM (2.653.843.356 KM).

“Uzrok revidiranih projekcija prihoda jeste očekivano povećanje prihoda od indirektnih poreza za 37 miliona KM, od čega su neto prihodi od indirektnih poreza koji pripadaju Federaciji BiH veći za 28,5 miliona KM što predstavlja rast od tri posto u odnosu na planirane prihode. Također, projicirano je dodatnih 5,5 miliona KM poreza na dobit, što je više za sedam posto. Neporezni prihodi su planirani u iznosu od dodatnih 197,7 miliona KM i iznose ukupno 590,7 miliona KM”, rekao je Novalić.

Rebalansom će biti alocirana sredstva iz tzv. klirinškog duga u iznosu od 107 miliona KM, koja su ostala neutrošena u budžetu Federacije BiH za 2018. godinu, a iz kojih će se finansirati projekti izgradnje brze ceste Lašva-Nević polje, izgradnja Južne obilaznice Mostar i drugo.

Planirana su i dodatna sredstva za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 45 miliona KM, koja se odnose na dividendu JP “Elektroprivreda Bosne i Hercegovine” i za koja se očekuje da budu uplaćena u narednom periodu, a bit će korištena za izgradnju tunela Hranjen prema Goraždu.

Rebalansom su planirana dodatna sredstva od dva miliiona KM za nastavak izgradnje aerodroma u Bihaću, koja su također ostala neutrošena u budžetu za 2018. godinu.

Planirano je i dodatnih osam miliona KM na ime transfera nižim nivoima vlasti – kantonima i općinama, te taj transfer sada ukupno iznosi 18 miliona KM.

Dom naroda okončao je današnju sjednicu usvajanjem Odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za 2019. godinu, izmjene i dopune plana finansijskog federalnog fonda solidarnosti za 2019. godine.

Prihvaćena je i Odluka o načinu izvršavanja rebalansa finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja za 2019. godinu.

Ova zakonska rješenja prihvatio je i Predstavnički dom na ovosedmičnom zasjedanju.

Osim navedenog, delegati su prihvatili zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta poboljšanje energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Na današnjoj sjednici Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, Elmedin Konaković (Narod i pravda) položio je zakletvu i preuzeo mandat delegata u Klubu Bošnjaka.

To je posljedica sporazuma koji su sklopili Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i NiP, pa je Konaković na poziciji delegata naslijedio Samira Suljevića (SDP BiH).

Konaković također obnaša funkciju predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*