Zajednička dženaza za 86 prijedorskih žrtava

U Hambarinama će danas biti klanjana zajednička dženaza za 86 žrtava ubijenih tokom proteklog rata na području Prijedora. Riječ je o žrtvama čiji su posmrtni ostaci uglavnom ekshumirani na Korićanskim stijenama.

U identifikacionom centru Šejkovača u Sanskom Mostu nalazi se još tridesetak posmrtnih ostataka, ali porodice nisu dale saglasnost za ukop.

Najmlađe žrtve koje će danas biti ukopane su mladići koji su u momentu kada su ubijeni imali svega 19 godina: Samir (Sadika) Garibović, Emir (Kemala) Đonlagić i Suad (Mehe) Kljajić. Suad će biti ukopan zajedno sa svojim ocem Mehom.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Bećir (Adema) Bešić, rođen 1931. godine.

Konačni smiraj će naći otac i sin Hajrudin i Jasmin Elezović, te braća Edin i Emir Elezović te Fahrudin Elezović.

Zajedno će ukopani biti i otac i sin Šerif i Zafir Bajrić te braća Zulić – Mirsad i Suad, braća Jakupović – Armin i Dedo, braća Grabić – Mustafa i Vejsil, te braća Sivac – Nedžad i Edin.

Nakon kolektivne dženaze, posmrtni ostaci žrtava bit će ukopani u različitim mezarijima, a u skladu sa željama njihovih porodica.

Najveći broj žrtava, njih 68, bit će ukopan u Šehidskom mezarju Kamičani. Ostali će biti ukopani u Šehidskim mezarjima Čarakovo, Hambarine, Bišćani, Skela, Rizvanovići te Šehidskom mezarju Dabovci u Kotor Varoši.

Na lokalitetu Korićanskih stijena otkriveno je ukupno šest masovnih grobnica. Iz pet grobnica koje su otkrivene u periodu od 2003. do 2013. godine identificirano je 117 žrtava, čiji je identitet utvrđen DNK analizom.

Na Korićanskim stijenama je 2017. godine pronađeno 135 posmrtnih ostataka.

“Identifikacijama iz te grobnice utvrđeno je 112 identiteta, od tog broja 63 su nova, a ostali broj otpada na one žrtve koje su ranije pronađene i ekshumirane na Korićanskim stijenama”, rekla je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine, ubijeno je više od 200 bošnjačkih i hrvatskih logoraša koji su prethodno bili zatvoreni u prijedorskim logorima.

Osim Darka Mrđe, koji je u Haškom tribunalu priznao krivicu za zločin na Korićanskim stijenama i osuđen na 17 godina, u Sudu Bosne i Hercegovine je pravosnažno osuđeno deset prijedorskih policajaca.

(BHRT/AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*