Na Kosovu vjerovatniji izbori nego novi premijer

Nakon ostavke Ramuša Haradinaja sa mjesta premijera zbog poziva Specijalnog suda Kosova na razgovor u Hag, njegova vlada je u ostavci.

Iako je Haradinaj u petak rekao da narod na prijvremenim izborima treba da odluči o budućem rukovodstvu, te najavio angažovanje u partiji nakon povratka iz Haga, Ustav Kosova predsjedniku države u slučaju ostavke premijera nalaže da “u konsultaciji sa političkom partijom ili koalicijom koja je dobila većinu u Skupštini, imenuje novog kandidata za formiranje Vlade”.
Međutim, budući da su se Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova, opozicioni Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje sada već izjasnili da u ovoj situaciji podržavaju prijevremene izbore, male su šanse oko pronalaska budućeg potencijalnog mandatara vlade koji bi dobio podršku Skupštine.

Vladajuću koaliciju do sad su, pored Haradinajeve, činile i Demokratska partija Kosova Kadrije Veseljija, Alijansa novo Kosovo Behdžeta Pacolija i manjinske zajednice. Haradinajeva vlada je 2017. izabrana sa 62 glasa, jednim više od potrebnog 61.
Bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da u konkretnom slučaju Ustav predviđa mogućnost da se odmah održe izbori, a druga opcija je da se imenuje novi mandatar za premijera iz postojeće vladajuće koalicije.

“Najbolja mogućnost jeste da Skupština raspusti sebe i da se ide u izbore, jer objektivno gledano Skupština, inače legitimni organ vlade i ostalih institucija, je izgubila ulogu i ustavnu funkciju zbog gubitka političkog legitimiteta. Druga opcija je delovanje kao nakon održanih izbora. Pokreću se procedure sa prvim kandidatom za premijera, ukoliko ne prođe u Skupštini, nakon 15 dana ide drugi kandidat. Ukoliko ni to ne uspije, idu izbori”, dodao je.
I kosovski analitičar Artan Muhadžiri izjavio je za RSE da su izbori neizbježni iako politika nije spremna za to. Naglašava kako Kosovo već godinama nema funkcionalne institucije i nije uspjelo da donese velike odluke u procesima kao što je dijalog sa Srbijom. Dodaje da će veliku ulogu odigrati medjunarodna zajednica kada je u pitanju buduća vladajuća koalicija, a kako se ne bi stvorila vlada koja se “konfrotira sa agendom medjunarodne zajednice” kada je region u pitanju.

Predsjednik opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti pozvao je predsjednika Kosova, Hašima Tačija da što prije odredi datum za održavanje prijevremenih izbora.

Tači je kazao da će djelovati u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima “o čemu će građani biti obavješteni na vrijeme“.

I Veselji je poručio da će “sve buduće odluke biće jedino u korist interesa Kosova i naših građana, i u skladu sa našim zakonima”.

(Vijesti.ba / RSE)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*