Med najbolji saveznik za njegu lica

Med se od davnina koristi u svijetu ljepote.

Posjetite li neku od brojnih parfimerija vidjećete izobilje proizvoda za njegu kože na bazi meda. Vidjećete ga u maskama za lice, šamponima, losionima, balzamima za usne i drugim proizvodima.

Zašto se med toliko koristi u beauty svijetu? Naime, prirodna ljekovita svojstva meda posebno su dobra za zarastanje rana i za izgradnju kolagena.

Med ima prirodna antiseptička, antibakterijska i protivupalna svojstva, a najbolji med za ljepotu je onaj sirov i nepasterizovan.

Potražite tamni, sirovi med jer što je med tamniji, to je veći broj antioksidanasa i time je on bolji za vašu kožu.

U nastavku pročitajte kako sve možete koristiti med i kako on djeluje na vašu kožu.

Hidratantna maska za lice

Svojim hidratantnim i umirujućim svojstvima, sirovi med hidratizuje kožu, ostavljajući je mekom, blistavom i sjajnom. Šećeri u medu djeluju kao prirodni humektanti i omekšivači koji povećavaju sadržaj vode i smanjuju suhoću kože, čak i nakon što se isperu.

Potrudite pronaći sirovi med s visokom koncentracijom drugih pčelinjih proizvoda, kao što su matična mliječ, koja je primarna za jačanje kolagena, i propolis, koji djeluje protivupalno i antibakterijski, ili polen, koji sadrži spoj koji se naziva rutin koji pomaže odčepiti kapilare i zagladiti nepravilnosti lica.

Blagi piling

Budući da se sirov med tokom vremena kristalizuje, sitne granule djeluju kao blagi piling. Počinju se razgrađivati kada dođu u kontakt s vodom, a topliota kože uzrokuje topljenje meda čime se stvara nježniji piling. S obzirom na to da je med antibakterijsko sredstvo, možete ga, svakodnevno, koristiti za pranje lica.

Izbljeđuje ožiljke

Antioksidativna svojstva meda njeguju oštećenu kožu i pomažu u procesu zarastanja ožiljaka. A med koji je obogaćen propolisom može pomoći ublažiti vidljivost strija i promjenu boje kože.

Zarastanje rana

Prirodna antiseptička svojstva meda sprječavaju infekcije i štite rane te smanjuju ožiljke i vrijeme zarastanja rana. Antioksidansi u medu više su nego spremni poslužiti kao prirodni lijek za hranjenje oštećene kože i vraćanje kože u njeno prvobitno stanje.

Liječenje akni

Heljdin med je izvanredan DIY lijek za akne. On je protivupalno sredstvo, koje pomaže smanjiti crvenilo i oticanje bubuljica, a njegova antibakterijska svojstva pomažu  u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne, osobito ako je med obogaćen  propolisom. Takođe, budući da med održava kožu hidratizovanom i uravnoteženom, on pomaže i u kontroli proizvodnje ulja.

Žene.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*