Zvizdić: Od 1. augusta počinje raditi državni zatvor

 Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na sjednici jednoglasno usvojilo odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period juli – septembar 2019. godine, potvrdio je danas nakon sjednice predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je kazao, na jučerašnjoj sjednici su razmatrali i jednoglasno usvojili više od 50 tačaka dnevnog reda. 

“Usvojen je nacrt sporazuma o grantu između Razvojne banke i Vijeća Evrope i BiH u vezi s šestom fazom Regionalnog stambenog programa. Izuzetno važan projekat putem kojeg je cilj da riješi stambeno pitanje negdje oko 5.400 domaćinstava odnosno 14.000 osoba putem izgradnje stanova. Vrijednost ove faze projekta je 14,8 miliona eura i imat će cilj da se izvrši obnova i izgradnja 235 porodičnih kuća i 380 stanova”, pojasnio je Zvizdić.

Kako je kazao, usvojena je i inicijativa da počnu pregovore za projekat javnog prevoza u Sarajevu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj. 

“Usvojili smo i odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period juli – septembar 2019. godine. Zaista očekujem da će biti usvojen budžet”, rekao je Zvizdić.

Usvojen je još jedan izuzetno važan materijal, a riječ je o početku rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera u BiH.

“Stavljamo u funkciju objekat zatvora koji je izgrađen i koji sada ide u fazu punog funkcioniranja. Zatvor će početi raditi 1. augusta ove godine”, istakao je Zvizdić.

Na sjednici je, naglasio je, razmatran još jedan materijal, a riječ je o prijedlogu revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina. 

“Današnji materijal nije usvojen zato što unutar nje nije ažuriran bilo koji dio te strategije. Sve sugestije koje smo imali ranije su i dalje ostale u strategiji, nije došlo do njenog revidiranja”, pojasnio je Zvizdić.

Odgovarajući na pitanje novinara pojasnio je i da Evropska komisija nije dala “zeleno svjetlo” na ovu strategiju, već da je pozvala da se o ovom raspravlja te je naveo i da se postavlja pitanje šta je sa više od 800 predmeta iz A kategorije i da će se razgovarati o ostalim katergorijama kada se dobije odgovor na to. 

“Evropska komisija nije dala zeleno svjetlo, ona traži da se taj dokument raspravi i usvoji u skladu s međunarodnim standardima. Postavlja se precizno pitanje: ‘Šta je sa više od 800 predmeta iz A kategorije. Kad dobijemo odgovor na to onda možemo razgovarati o dinamici rješavanja predmeta iz drugih kategorija”, poručio je Zvizdić.

(RTv7/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*