Milioneru Pramodu Mittalu i saučesnicima određen jednomjesečni pritvor

Kantonalni sud u Tuzli donio je odluku o određivanju jednomjesečnog pritvora za Pramoda Mittala, predsjednika Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL), člana odbora Rajiba Dasa i generalnog direktora kompanije Paramesha Bhattacharyya, saznaje Klix.ba.Mittal, Das i Bhattacharyya uhapšeni su u utorak pod sumnjom da su počinili krivično djelo organizovanog kriminala uz zloupotrebu položaja i ovlasti u poslovanju, a naredba o provođenju istrage protiv njih donesena je 15. jula ove godine. 

Nakon što su ispitani u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona postupajući tužilac Ćazim Serhatlić Kantonalnom sudu u Tuzli jučer je predložio mjeru jednomjesečnog pritvora koja je nakon sinoćnjeg ročišta prihvaćena. Odluku o jednomjesečnom pritvoru donio je sinoć sudija Kantonalnog suda u Tuzli.

Ako im se dokaže krivica, Mittal, Das i Bhattacharyy u zatvoru bi mogli provesti ukupno do 45 godina. 

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da se kriminalne radnje u GIKIL-u odvijaju već 16 godina, a samo u periodu od 2006. do 2015. iz ove lukavačke kompanije izvučen je skoro 21 milion maraka. Ovaj novac završio je u kompaniji GSHL koja je u vlasništvu Pramoda Mittala, a nalazi se na ostrvu Isle of man u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prema tvrdnjama tužilaštva, novac je izvlačen na više načina – putem menadžerskih ugovora u gotovini, ali i isplatom uvećanih faktura u odnosu na dogovorenu cijenu.

Istragom Tužilaštva u Tuzli obuhvaćeno je ukupno šest osoba iz GIKIL-a, a jedna od njih je i bivši generalni direktor ove kompanije Debashish Ganguly koji je nedostupan pravosudnim organima u BiH. Za njim je raspisana potjernica, a prema informacijama koje ima Tužilaštvo TK, on se nalazi u Londonu. 

Vehid Mešić i Faik Buševac koji su bili odgovorne osobe u KHK Lukavac prilikom zaključivanja štetnog ugovora o ulasku GSHL-a u GIKIL, također su obuhvaćeni ovom istragom.

(Klix.ba)


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*