Nasilje nad ženama: Epidemija koja mora biti zaustavljena

Danas se u cijelom svijetu obilježava 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom UN Women u Bosni i Hercegovini pokreće kampanju NisiSama, koja za cilj ima predstaviti priče osoba koje su preživjele nasilje i osoba koje se u svakodnevnom radu susreću s rodno zasnovanim nasiljem, prvenstveno nasiljem nad ženama.

Od danas počinje i 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama, unutar kojih će UN Women, zajedno s partnerskim organizacijama iz nevladinog sektora, realizirati niz aktivnosti širom Bosne i Hercegovine u cilju jačanja svijesti o različitim vrstama nasilja nad ženama, koje se svakodnevno dešava, kako u našoj zemlji, tako i širom svijeta.

“Svi moraju raditi zajedno kako bi zaustavili nasilje nad ženama i djevojčicama u ovom trenutku. Nasilje nad ženama je prava epidemija koja mora biti zaustavljena”, poručila je Phumzile Mlambo-Ngcuka, izvršna direktorica UN Women.
UN Women BiH će tokom 16 dana kampanje javnosti predstaviti priče osoba koje su preživjele nasilje, a koje mogu poslati snažnu poruku o prepoznavanju rodno zasnovanog nasilja, te traženju pomoći i podrške. S druge strane, kampanja će predstaviti stručnjake, žene i muškarce, koji se na dnevnoj osnovi bore protiv rodno zasnovanog nasilja kao i na prevenciji istog.

Cilj je, naglašavajući priče preživjelih kao i priče radnika, istaknuti postignuća i prepreke koje su obje strane morale savladati, te skrenuti pažnju na postojeće mehanizme pomoći, saopćeno je iz UN Woman .BiH

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*