Komšić o Trgovskoj gori: Problemi sa Hrvatskom moraju biti tretirani svi zajedno

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić za Klix.ba je prokomentarisao navode o namjerama Republike Hrvatske da nuklearni otpad odlaže na Trgovskoj gori. On je istakao kako svi granični i pogranični problemi sa Republikom Hrvatskom moraju biti tretirani zajedno.

“To podrazumijeva i granicu na moru i most Komarna – Pelješac, probleme eksploatacije akumulacije Buško jezero, problem skladištenja nuklearnog otpada u Trgovskoj gori i probleme granične crte na rijeci Uni (Kostajnica itd.)”, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Inače, hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je jučer da još nije donesena konačna odluka o tome da Trgovska gora bude lokacija za odlaganje srednje i nisko radioaktivnog otpada, a dođe li do te odluke Bosna i Hercegovina moći će izraziti svoje dvojbe.

S druge strane ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je poručio je da je dizanje glasa protiv odlaganja otpada na Trgovskoj gori, u blizini sa granicom BiH odnosno ovakvog jednostranog poteza susjeda, potpuno legitimno.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*