Pramod Mittal i saradnici nakon izlaska iz pritvora napustili BiH

Članovi uprave Globa Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Pramod Mittal, Rajib Das i Paramesh Bhattacharyya nekoliko sati nakon izlaska iz pritvora u Tuzli sinoć su napustili Bosnu i Hercegovinu, saznaje portal Klix.ba. Mittal, Das i Bhattacharyya našu zemlju su napustili sinoć, a kako nam je potvrđeno, sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu su se zaputili prema Istanbulu, odakle bi trebali krenuti za London.

Ovaj trojac nakon pet dana provedenih u pritvoru jučer je izašao na slobodu, a tome je prethodila uplata iznosa koji je nešto veći od 24 miliona konvertibilnih maraka. Kaucija je iznosila skoro tri miliona KM, a imovinsko-pravni zahtjev 11 miliona eura i on se vezuje za oštećenje GIKIL-a.

Puštanje na slobodu nakon uplate svih iznosa, a koje je izvršio otac Pramoda Mittala, Mohan Lal Mittal, rješenjem je odobrio Kantonalni sud u Tuzli.

U ovom rješenju mjere zabrane za Mittala, Dasa i Bhattacharyyaja su se odnosile samo na obavljanje poslova u lukavačkoj Global Ispat Koksnoj Industriji.

Niti jedna mjera koja im nameće zabranu za odlazak iz BiH nije naznačena, međutim jedna stavka ih obavezuje na javljanje sudu ili tužilaštvu.

Postupajući tužilac Ćazim Serhatlić jučer je kazao da ukoliko se do okončanja sudskog postupka ne bi odazvali na pozive suda i tužilaštva za Mittalom, Dasom i Bhattacharyyajom će biti raspisana potjernica i određen pritvor, a novac od jemstva naznačen u budžet Federacije BiH.

On je rekao da je cilj Tužilaštva TK bio u tome da se pokuša na određeni način zaštititi interes GIKIL-a kroz osiguranje imovinsko-pravnog zahtjeva, odnosno nakandu štete za koju u istrazi tvrde da je ovoj kompaniji nanesena, a to je 11 miliona eura.

Podsjećamo, Mittal, Das i Bhattacharyya uhapšeni su 23. jula ove godine pod sumnjom da su počinili krivično djelo organizovanog kriminala uz zloupotrebu položaja i ovlasti u poslovanju, a naredba o provođenju istrage protiv njih donesena je osam dana ranije.

Iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli navode da postoji osnovana sumnja da je u periodu od 2006. do 2015. putem takozvanih menadžerskih ugovora iz GIKIL-a u gotovini izvučen okvirno 21 milion KM, a koji je završio u GSHL-u, kompaniji koja je u vlasništvu Pramoda Mittala.

Istraga se vodi i protiv bivšeg direktora GIKIL-a Debashisha Gangulyja za kojim je raspisana potjernica te Vehida Mešića i Faika Buševca koji su bili odgovorne osobe u KHK Lukavac prilikom zaključivanja štetnog ugovora o ulasku GSHL-a u GIKIL.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*