Denis Zvizdić od iduće sedmice šef i izvršne i zakonodavne vlasti u BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić iduće sedmice postat će i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Zbog neformiranja vlasti na nivou BiH na čelu Vijeća ministara BiH još uvijek se nalazi predsjedavajući Denis Zvizdić. On je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima izabran za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a nakon toga i za člana Kolegija Zastupničkog doma PSBiH.

Zvizdić je tako, ne svojom krivicom, doveden u situaciju da paralelno obnaša funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Prema tumačenjima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, Zvizdić ovim ne čini ništa nezakonito s obzirom na to da funkcioneri u izvršnoj vlasti ostaju na svojim pozicijama sve do konstituisanja novog saziva vlade.

Na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH za predsjedavajuću je izabrana Borjana Krišto, a za njene zamjenike Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović. Mandat Borjane Krišto kao predsjedavajuće započeo je 6. decembra 2018. godine i trajat će do 5. augusta 2019. godine kada će predsjedavanje u narednih osam mjeseci preuzeti Denis Zvizdić.

Prema evidencijama Parlamentarne skupštine BiH, Zvizdić će se na čelu državnog organa zakonodavne vlasti nalaziti do 5. aprila 2020. godine kada će predsjedavanje od njega preuzeti Nebojša Radmanović.

Sve do oktobra 2019. godine na ključnim pozicijama u Parlamentarnoj skupštini BiH nalazit će se bošnjački politički predstavnici. Naime, do 27. oktobra 2019. godine na mjestu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nalazit će se Bakir Izetbegović.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*