U Holandiji stupio na snagu zakon o zabrani nošenja burke

Zakon koji zabranjuje nošenje odjeće koja “pokriva lice” u javnim prostorima, poput škola, bolnica, javnih zgrada i javnog prijevoza, stupio je na snagu u Holandiji.Ministarstvo unutrašnjih poslova Holandije izdalo je saopćenje u kojem je navedeno da je od danas u javnim ustanovama, školama, državnim i zdravstvenim ustanovama, javnom prijevozu, zabranjeno nošenje svih elemenata koji mogu prekriti lice, uključujući platno, kao i maske i kacige prenosi DW. 

Podsjećamo da je holandski parlament u junu prošle godine izglasao djelimičnu zabranu nošenja takvih elemenata u javnim ustanovama, a novim zakonom je u potpunosti zabranjeno. 

Holandija se pridružila brojnim drugim evropskim državama u provođenju kontroverznog zakona. Neki smatraju da je burka simbol ugnjetavanja žena, dok drugi zabranu smatraju kršenjem vjerske slobode.

Ukoliko žene i dalje budu nosile burku, može im se uskratiti pristup javnim površinama i kazniti novčanim kaznama u iznosu do 150 eura.

Zakonom nisu obuhvaćene osobe koje moraju prekriti lice iz opravdanih razloga, pacijenti koji duže borave u bolnici, kao i njihovi posjetioci te osobe koje koriste maske tokom zabava i drugih aktivnosti.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*