(190611) -- WASHINGTON, June 11, 2019 (Xinhua) -- U.S. President Donald Trump speaks to reporters before leaving the White House in Washington D.C., the United States, on June 11, 2019. U.S. President Donald Trump said on Tuesday that he had received a "beautiful" letter from Kim Jong Un, top leader of the Democratic People's Republic of Korea (DPRK). (Xinhua/Ting Shen)

Donald Trump: U novi nuklearni sporazum treba uključiti i Kinu

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je kako želi da SAD potpišu novi nuklearni pakt s Rusijom i Kinom te ističe kako su ove dvije zemlje zainteresirane za ovaj prijedlog, piše Sky News.Komentari predsjednika Trumpa dolaze neposredno nakon što je povukao SAD iz ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) potpisanog s Rusijom.

“Razgovarao sam s predsjednikom Putinom, a razgovarao sam i s predstavnicima Kine. Ja ću reći da je Kina bila vrlo uzbuđena kada smo govorili o novom sporazumu, a isto tako i Rusija. Dakle, ja sam mislim da ćemo se u nekom trenutku dogovoriti”, rekao je Trump.

Već nekoliko decenija pakt iz vremena Hladnog rata zabranio je upotrebu kopnenih projektila srednjeg dometa. Međutim, Trump je rekao u petak da će SAD napustiti INF sporazum, optuživši Moskvu za kršenje ovog pakta. Također, američki vojni zvaničnici su rekli da i Kina “pleše na ivici”.

S druge strane, kineski ambasador u UN-u Zhang Jun rekao je da ni SAD ni Rusija ne mogu okriviti njegovu zemlju za propast pakta.

“Znate, SAD kažu da bi Kina trebala biti sastavni dio novog sporazuma o razoružavanju, ali mislim da svi znaju da Kina nije na istoj razini sa SAD-om i Rusijom”, dodao je Jun.

Međutim, govoreći za medije kasno u petak, Trump je rekao kako bi se u novi nuklearni sporazum trebala uključiti i Kina zbog toga što smatra kako je ona treća nuklearna svjetska sila.

“Kina je ipak ispod SAD-a i Rusije, ali sigurno bismo u određenom trenutku željeli uključiti i ovu zemlju u novi sporazum”, istakao je predsjednik SAD-a.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*