Naučnici razvili prvi embrion čovjeka-majmuna

Naučnici su uspješno stvorili prvi embrion čovjeka-majmuna, čime su počeli krčiti put ka korištenju životinja za transpataciju ljudskih organa. Ovaj eksperiment proveden je u Kini kako bi se izbjegli pravni problemi.Istraživači sa Salk instituta u SAD-u i Katoličkog univerziteta Murcia (UCAM) u Španiji genetski su modificirali majmunski embrion kako bi deaktivirali specifične gene koji se koriste u stvaranju organa. 

Potom je grupa naučnika ubrizgavala ljudske matične ćelije u embrion majmuna. Ukoliko bi se prepustio, embrio bi prerastao u majmuna s ljudskim ćelijama. Međutim, u skladu s etičkim standardima, naučnici su zaustavili proces mnogo prije nego što je embrion mogao razviti centralni nervni sistem. Ipak, tim je morao otputovati u Kinu kako bi sproveo postupak jer je bio u suprotnosti sa španskim zakonom.

Estrella Nunez koja je sarađivala na projektu kazala je za El Pais da su “rezultati vrlo obećavajući”, navodeći da je eksperiment bio neophodan kao prvi korak ka razvoju ljudskih organa kod životinja koje bi se mogle koristiti u transplantaciji.

Tim naučnika predvođen Juanom Carlosom Izpisuaomo proveo je sličan ekperiment 2017. godine koristeći se ljudskim i ćelijama svinje. Međutim, tada nisu uspjeli zadržati ljudske ćelije u emrionu svinje.

Kina je posljednjih godina postala raj za ekperimente s genima. Kineski istraživač objavio je u novembru 2018. da je sa svojim timom uredio gen CCR5 dva blizanaca u namjeri da postanu imuni od HIV-a. U skorijem eksperimentu, kineski i američki istraživači udružili su se prilikom modificiranja gena 11 majmuna, dajući im mogućnost ljudskog razvoja mozga.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*