Foto:Klix.ba

Pušten u rad sistem za migracije i poboljšano upravljanje bh. granicom

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine predstavilo je danas rezultate aktivnosti na unapređenju oblasti migracija, azila i upravljanja granicom, sprovedene u okviru Partnerstva u migracijama između Bosne i Hercegovine i Švicarske, uz podršku Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC).Nadograđen je Informacioni sistem za migracije (ISM), koji služi poboljšanju veza i interoperabilnosti između institucija u BiH i policijskih agencija izvan BiH, kao i automatskom prijenosu i razmjeni podataka. 

ISM omogućava efikasnije upravljanje podacima o azilu, boravišnim dozvolama, registracijama, vizama i graničnim prelazima i evidentiranje i praćenje ulaska i boravka stranaca u BiH. S tim u vezi izrađena je i tehnička specifikacija za integraciju biometrijskog modula i unos podataka za strance koji će omogućiti pouzdanu i efikasnu registraciju stranaca i provjeru podataka pomoću biometrijskih metoda identifikacije.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo pojasnio je da će bh. službe za provođenje zakona od danas biti u mogućnosti da na efikasan način prikupljaju, razmjenjuju, analiziraju i statistički obrađuju sve podatke vezane za tu oblast.

“Također, u sklopu ovog dvogodišnjeg projekta izrađen je dizajn i tehnička specifikacija za sistem videonadzora svih međunarodnih graničnih prijelaza u BiH i za biometrijski modul za informacioni sistem za migracije”, istakao je Rizvo.

Sven Gracin iz Švicarskog državnog sekretarijata za migracije naveo je da su tokom realizacije projekta sarađivali s predstavnicima bh. vlasti u svim oblastima upravljanja migracijama, te da im je zadovoljstvo da vide rezultate projekta. 

Implementaciju informacionog sistema je radio regionalni sistem softver integrator King ICT Sarajevo.

Razvijen je i pušten u rad Sistem za online prijavu boravka stranaca “eStranac”, koji je zamijenio ručni unos podataka i značajno unaprijedio rad Službe za poslove sa strancima BiH u domenu kontrole prijave boravišta stranaca. Za godinu dana koliko je Sistem na raspolaganju registrirano je 539.575 stranaca, što je u značajno povećanje u odnosu na raniji period.

Izrađen je tehnički dizajn i specifikacija za uspostavu sistema video nadzora na 59 međunarodnih graničnih prijelaza. Sistem video nadzora će poboljšati razmjenu informacija i integrisano upravljanje granicom na međunarodnim graničnim prijelazima, koji je preporučen i Šengenskim katalogom. Nabavka i instalacija video sistema finansirat će se kroz fondove pretpristupne pomoći Evropske unije.

Uspostavljen je softverski dio sistema elektronske evidencije događaja na granici sa upravljanjem poslovnim procesima i elektronskom evidencijom dosijea sektora. Ovaj sistem omogućuje veću efikasnost rada organizacionih jedinica Granične policije BiH i brz i jednostavan protok, pretragu i arhiviranje podataka i dokumenata.

Također je izrađen Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije za područja migracija, azila i upravljanja granicom. Direkcija za evropske integracije će dostaviti Akcioni plan Vijeću ministara na usvajanje.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*