Kukić: Od sporazuma profitiraju samo tri čovjeka, građani će pakovati kofere i odlaziti

Politički analitičar Slavo Kukić za Klix.ba je prokomentarisao sporazum Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića. On je u fokus stavio činjenicu da su, među navedenim principima, građani stavljeni u drugi plan, ali i to da se nigdje ne spominje šta će biti s formiranjem vlasti u Federaciji BiH.

“Ne spominje se ni šta će biti s vlasti u FBiH, a objektivno jedan takav liderski sporazum morao bi to tretirati jer ovako nedorečen ostavlja mogućnost da HDZ što se tiče razine FBiH nastave blokirati formiranje vlasti i uvjetovanjem izmjena Izbornog zakona koje njima odgovaraju”, smatra Kukić.

On naglašava da građani BiH od sporazuma ne dobijaju ništa.

“Od ovog sporazuma niko ne dobija ništa osim trojice lidera koji njime bacaju prašinu u oči građanima, svojim biračima i svima ostalima, da su eto konačno deblokirali proces uspostave vlasti i da će konačno početi usvajati evropske vrijednosti”, istakao je.

Kukić dodaje da se niti u jednoj tački sporazuma ne spominje instrument koji lidere obavezuje.

“Utoliko od tog sporazuma neće biti ništa. On je samo bajpas da se formira vlast, da se raspodjele fotelje, a onda će svako od njih, jer im sporazum to omogućava, obaveze koje su u tim principima naveli tumačiti na svoj način. I danas ih tumače na svoj način. Zatim će optuživati druge zašto se taj sporazum ne realizira”, mišljenja je.

Naš sagovornik smatra da će građani BiH nastaviti činiti ono što čine danas, odnosno posljednjih nekoliko godina.

“Pakirat će kofere i odlaziti, jer će ih biti sve manje koji će gajiti nadu da će se ovdje nešto promijeniti. Što se tiče građana, svaka nada da bi se od ovoga nešto moglo dobiti je neutemeljena. Građani imaju toliku razinu pameti da to vide i sami”, zaključio je.

Kukić smatra da je gubitnik Bakir Izetbegović, a dobitnik Dragan Čović i Milorad Dodik.

“Izetbegović je poražen iz dvije perspektive. On uvodi Dodika u vlast na državni nivo, jer on ranije nije bio tu. S druge strane ne obavezuje na formiranje federalne vlasti, a što omogućava Čoviću dalju blokadu. S treće strane Dragan Čović je u raspodjeli dobio pozicije koje je imao i do sada, a koje mu omogućuju da i naredne četiri godine kontroliše finansijske tokove, pravosudnu vertikalu vlasti, a dobio je i da uz Graničnu policiju definitivno dobije i direktora FUP-a. On kontoliše sve što je relevantno”, poručio je Slavo Kukić.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*