Interpol traži hapšenje ruskog milijardera Pugačeva

Međunarodna policijska organizacija Interpol zatražila je u četvrtak hapšenje ruskog milijardera Sergeja Pugačeva, vlasnika velikog broja firmi, među kojim je francuska delikatesna prodavnica Hediard, saopćio je Interpol.

Ruski oligarh, nekad blizak Kremlju a danas egzilant u Londonu, nalazi se na crvenoj listi Interpola, koji je već zamrznuo njegovu imovinu u svijetu na zahtjev ruskog pravosuđa. Optužen je za pronevjeru i prevaru velikih razmjera i mogao bi dobiti do deset godina zatvora u Rusiji.

Pedesetjednogodišnji Sergej Pugačev osumnjičen je u okviru istrage o propasti 2010. godine Mejprombanke koja je obavljala sumnjive transakcije iznoseći novac iz Rusije za svoje vlasnike.

Pugačev, koji je dugo smatran za “kremaljskog bankara” uložio je više od 100 miliona eura u luksuznu francusku prodavnicu Hediard, a 2007. godine preuzeo kontrolu nad njom.

Ovaj biznismen je poznat u Francuskoj također po tome što je  2009. godine preuzeo dnevni list France Soir koji je tri godine kasnije nestao s kioska uprkos investiciji od 100 miliona eura.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*