Šumski požari haraju Grčkom i Španjolskom

Nekoliko šumskih požara izbilo je u Grčkoj zbog neprekidnih vrućina i jakih vjetrova te na španjolskom otoku Gran Canaria.

U Grčkoj su privremeno evakuirana neka sela i kampovi, ali nema ozlijeđenih, objavila je vatrogasna postrojba u nedjelju.

Požari su brzo stavljeni pod kontrolu, a gasili su ih kanaderi i helikopteri te stotine vatrogasaca.

Najviši stupanj pripravnosti proglašen je u većini južne Grčke. Grčka meteorološka služba prognozira toplinski val s temperaturama do 40 Celzijevih stupnjeva u sljedećih nekoliko dana. Istovremeno, vjetrovi jačine od 50 do 75 kilometara na sat pušu na Egejskom moru.

Od požara koji su pogodili Grčku u srpnju prošle godine i odnijeli više od 100 života Grčka izdaje više upozorenja na radiju nego ranije, a snage civilne zaštite šalju upozorenja ljudima na njihove mobitele.

Stanovnici su na sigurnom

U Španjolskoj veliki šumski požar plamti na turističkom otoku Gran Canariji. Pogođena su područja Tejede, Artenare i Galdara gdje su deseci stanovnika premješteni na sigurno, objavile su hitne službe Kanarskih otoka na Twitteru.

Vatrogasci procjenjuju da je požarima pogođeno područje oko 900 hektara, a vatrogascima pomažu zrakoplovi i helikopteri. Požar je izbio na području Artenare iz još nepoznatog razloga i potom se proširio.


(Vijesti.ba / Hina)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*