Kolegij Skupštine TK raspravlja o zahtjevima radnika

Radnici uništenih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona i dalje su u prostorijama Skupštine TK. Nakon sinoćnjih razgovora sa predstavnicima klubova SDA i SBiH TK i najava današnjeg sastanka skupštinskog Kolegija radnici iščekuju nove informacije.

Do tada istrajni su u svojim zahtjevima, što su i naveli u zahtjevima Kolegiju:

Zahtjevaju, da se do petka 28.11. održi hitna sjednica Skupštine na kojoj će biti usvojena ostavka prethodne Vlade TK i da skupstina preuzme ingerencije vlasti do izbora nove Vlade!

Da Skupština donese odluku o dodjeli jednokratne pomoći radnicima uništenih firmi u iznosu od 400 KM po radniku i to za sljedeća preduzeća: D.D. Konjuh, DITA, Poliolchem, Guming, Hotel Tuzla, Livnica čelika, Borac Banovići, Gredelj Remont Dobošnica i Tuzla Putevi. Ako se ne formira Vlada u 15 dana ultimativno zahtjevamo da se svi radnici gore navedenih firmi finansiraju iz budžeta TK sve do momenta pokretanja proizvodnje u tim firmama.

Vlada mora ispoštovati sve odluke koje je donio prethodni saziv Skupštine TK te hitno donijeti i poduzeti mjere pokretanja proizvodnje i rješavanja radno-pravnog statusa svih radnika u pomenutim firmama.

Da se svim radnicima preduzeća koja su u stečaju iz stečajne kase ne uplaćuju doprinosi za zdravstvenu zaštitu iz prostog razloga jer većini radnika ti doprinosi nisu ni uplaćivani.

Ukoliko se ne ispoštuje ovaj minimum zahtjeva, poslanici će snositi posljedice za sve što bi moglo uslijediti.

Više informacija uskoro.

( RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*