U udžbenicima iz istorije i u RS lekcije o posljednjem ratu u BiH

Od nove školske godine u Republici Srpskoj u udžbenike istorije za završne razrede srednjih škola biće uključene i lekcije o ratu u Bosni i Hercegovini 90-tih godina, kao dio projekta usklađivanja školskog plana i programa sa Srbijom.

Ratna dešavanja u Bosni i Hercegovini od prošle školske godine izučavaju se i u završnim razredima osnovnih škola u ovom entitetu. U pojedinim kantonima u Federaciji BiH o istoj temi se uči godinama unazad.

U Pedagoškom zavodu RS smatraju da takav potez nije sporan jer se ratna tematika 90-tih izučava i u udžbenicima u Federaciji , uprkos ranijim dogovorima i preporukama OEBS-a o moratorijumu na izučavanje događaja iz proteklog rata.

Da je vrijeme za uvođenje tema iz najnovije istorije, slažu se u Udruženju nastavnika istorije BiH. No, analize dosadašnjih sadržaja udžbenika u BiH su, ističu, pokazale jednostran pristup.

Iz misije OEBS-a navode da podržavaju nadležne obrazovne vlasti u reoformi nastave istorije. Podsjećaju da udžbenici trebaju biti objektivni, naučno utemeljeni i usmjereni ka izgradnji uzajamnog razumijevanja i pomirenja.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*