Christine Assange: Mog sina ubijaju sporo i okrutno

Christine Assange, majka osnivača “Wikileaksa” Juliana Assangea, optužila je vlasti SAD-a i Velike Britanije za sporo, okrutno i nezakonito ubijanje njenog sina, jer je razotkrio ratne zločine i korupciju.

“Mog sina Juliana Assangea ubijaju vlasti SAD-a i Britanije sporo, okrutno i nezakonito zbog višestruko nagrađenog novinarstva i razotkrivanja ratnih zločina i korupcije”, napisala je Christine Assange na “Twitteru”.

Ona je priložila i izvještaj eksperta UN-a za pitanja torture i mučenja koji se založio za prekid “kolektivnog progona” Assangea.

Ekspert UN-a navodi da nikada za 20 godina rada nije vidio da se grupa demokratskih država udruži i zajedno namjerno izoluju, demonizuju i zlostavljaju pojedinca tako dugo vremena, bez imalo poštovanja prema dignitetu čovjeka i vladavini prava, prenosi “Russia Today”.

Assange se trenutno nalazi u zatvoru Belmarsh nakon što je u aprilu uhapšen u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Svi koji su mu dolazili u posjetu rekli su da mu je zdravstveno stanje loše.

Njega je prošle srijede posjetio novinar John Pilger koji je rekao da se njegovo stanje “pogoršava” i da ga tretiraju gore od ubice.

Assange (48) suočava se s ekstradicijom u SAD, gdje se tereti za posjedovanje i širenje povjerljivih informacija. Ukoliko sud utvrdi krivicu može biti osuđen na 175 godina zatvora.

Amerikanci pokušavaju da se domognu Asangea već skoro 10 godina nakon što je “Wikileaks” objavio video “Kolateralno ubistvo” na kome se vidi kako američka vojska napada novinare i civile u Iraku u julu 2007. godine.

(Srna/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*