Zabranjen uvoz svinja i proizvoda od svinjskog mesa iz Srbije u BiH

Kancelarija za veterinarstvo BiH usvojila je Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije u BiH zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u ovoj državi.

Ovim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda porijeklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za veterinarstvo BiH, zabrana je određena kako bi se spriječio unos afričke svinjske kuge iz Srbije u BiH.

Ovo Uputstvo će biti na snazi sve do dobijanja službene informacije od strane nadležnih tijela Republike Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge, prenose agencije.

Uzročnik afričke svinjske kuge je DNA virus s ovojnicom koji spada u rod Asfivirusa iz porodice Asfarviridae i jedini je poznati DNA arbovirus koji može inficirati beskičmenjake (krpelji roda Ornithodoros) i kičmenjake (porodica Suidae).

Srbija i Hrvatska su ranije ove godine naredile odstrel divljih svinja zbog bojazni od širenja ove opasne bolesti.

Kako su već upozorili stručnjaci, afrička kuga svinja je posebno opasna jer za nju ne postoji vakcina, te bi u slučaju njene pojave na farmama domaćih svinja te svinje morale biti ubijene jer je u pitanju virusno oboljenje.

Kako su upozorili, pojava ove bolesti bi mogla izazvati i štetu koja bi bila opasna po cjelokupnu ekonomiju jedne zemlje.

(RTV7/Vijesti)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*