Dragan Markelić i Adnan Hodžić se popeli na najviši vrh Irana

Članovi planinarskog društva Konjuh iz Tuzle Dragan Markelić i Adnan Hodžić su se popeli na najviši vrh Irana Damavand visok 5.671 metara. Na ovu ekspediciju išli su s planinarima iz Srbije, Makedonije i Crne Gore. U ekspediciji su učestvovala 24 planinara i svi su se uspješno popeli. Ono što je interesantno jeste da je u ovoj ekspediciji učestvovalo više žena nego muškaraca.

“Ekspedicija je veoma dobro i uspješno organizovana. Moram biti iskren i kazati da je bilo teško popeti se, jer je pri vrhu velika koncentracija sumpora zato što je to vulkanska planina i na samom vrhu planine ona izbacuje sumpor. Tako da smo morali staviti maske na lice i posljednjih tristotinjak metara smo išli pod maskama”, kazao je planinar Dragan Merkelić.

Sam uspon je trajao tri dana, završni uspon je trajao devet sati, a spust šest sati.

“Tehnički uspon nije bio zahtjevan, ne trebaju vam nikakva pomagala, ali to je velika visina. Mi smo spavali na 4.200 metara u planinskom domu gdje je otežano disanje. Tu vam fali kisika, usporeni ste, ne možete ništa raditi, sve morate raditi polako, morate slušati svoje srce, ići što laganije. Znači korak, udisaj, korak, izdisaj kako se ne biste zamarali”, objasnio je Markelić.

Ono na šta trebate posebno paziti kada se penjete na ove visine jeste da ne dobijete visinsku bolest, čiji je jedini lijek spuštanje na nižu nadmorsku visinu da bi se vaš organizam normalizirao. No, na sreću, njihova ekspedicija je protekla bez ikakvih problema.

“Sve je prošlo kako treba zato što smo imali dobru aklimatizaciju i zato što smo se dobro pripremili. Doživjeli smo jedno veliko i lijepo iskustvo, upoznali jednu sasvim drugačiju kulturu i narod. Kad smo došli u Teheran vidjeli smo veliku gužvu. To je grad sa 14 miliona stanovnika. Išli smo u obilazak grada i moram priznati da mi imamo jednu sasvim drugačiju predstavu o njima. Oni su jedan veoma fin i gostoprimljiv narod”, rekao je Markelić.

Ono što ih je na ovom putovanju posebno dojmilo je podzemna željeznica s dva nivoa u Teheranu.

“Ono što nam je bilo posebno interesantno jeste niska cijena željeznice. Za pola marke možete se voziti po cijeli dan. Ono što je također interesantno jeste da je gorivo 40 feninga. Cijene su toliko povoljne da ćete teško potrošiti 100 KM ma šta da kupujete”, kazao je.

Dragan i Adnan planinarstvom se bave dugi niz godina, a uspon na Damavand, najviši vulkan u Aziji i najviši vrh Irana, bila je samo još jedna njihova planinarska avantura. Do sada su se Adnan i Dragan popeli na Kilimandžaro u Africi, Ararat u Turskoj, Mont Blanc i sve planine u bivšoj Jugoslaviji.

“Mi našu državu predstavljamo širom svijeta. Drago mi je da se zastava Bosne i Hercegovine i Konjuha zavijorila na najvišem vrhu Irana”, rekao je na kraju našeg razgovora Markelić.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*