Imamović: Ne smijemo više dozvoliti ilegalne prelaske granica

Tuzla se sve više suočava s problemom migrantske krize. Naime, u ovaj grad pristiže sve više izbjeglica, a o njima brinu jedino građani Tuzle te im donose hranu i potrebnu garderobu, upozorio je  u izjavi za Fenu gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

On smatra da su institucije koje su nadležne za ovaj problem Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH te Ministarstvo civilnih poslova BiH. Također, odgovornima smatra i Graničnu policiju BiH te sve policijske organe.

– Nama svaki dan u zemlju ulazi na stotine ljudi. Ne ulazi dvoje ili troje ljudi, nego na stotine. Nemoguće je da oni to ne vide. Ilegalni prelasci granice su krivično djelo. To sliči na nesavjestan rad u službi, a nesavjestan rad u službi je krivično djelo. Smatram da se moraju spriječiti takva krivična djela – kaže gradonačelnik Imamović.

Lokalne zajednice su po pitanju migrantske krize, smatra on, nemoćne bilo što napraviti.

– Imamo ozbiljan problem, jer te ljude provode oni koji se bave krijumčarenjem ljudi. Stepen društvene opasnosti je maksimalan. Državno tužiteljstvo treba voditi računa o tome da se razbije mreža krijumčara ljudima. Mnogi ljudi zarađuju na migrantima – upozorio je Imamović.

Također je potcrtao da su migranti koji pristižu u Tuzlu uglavnom bez identifikacijskih dokumenata te da oni u pogledu identiteta imaju daleko veća prava nego građani Bosne i Hercegovine.

– Imali ste situaciju da su u skrovištima pronađeni svi pasoši u blizini Centra za registraciju. Smatram da imamo veliki problem i da izgovor nije neformiranje vlasti. Moramo voditi računa o tome da ako se radi o ilegalnom prelasku granice da se onda radi o organizovanom kriminalu. Mora se razotkriti mreža krijumčara, onih koji veoma mnogo zarađuju. Njima je u interesu da migranata bude što više – kaže tuzlanski gradonačelnik.

O problemu migrantske krize prije nekoliko dana su upozorili i tužitelji Tuzlanskog kantona nakon što je jedan od njih u centru Tuzle nasilno ubijen. Strategija koju predlaže Imamović je da susjedne zemlje Srbija i Crna Gora te Bosna i Hercegovina uz partnerstvo s drugim evropskim zemljama naprave strategiju u rješavanju problema migranstske krize koju naziva zajedničkim problemom.

– Nama je potrebna sinergija. Iznenađuje me da nema još uvijek održanog samita po ovom pitanju između Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore.. Šta da radimo s ovim ogromnim prilivom ljudi? Ne možemo dopustiti da se događaju ilegalni prelasci granica, jer će nam se opet dogoditi ubistva kao ovo što je bilo u Tuzli – zaključio je Jasmin Imamović.

(TIP/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*