Vlada TK dala saglasnost na Program mjera za zbrinjavanje radnika koji su ostali ili ostaju bez posla

Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost na Program mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restruktuiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Sredstva za provođenje tog programa u iznosu od 796.302,30 KM bit će osigurana iz budžeta Kantona, po Programu za sanaciju i restruktuiranje privrednih subjekata, pomoći privrednim subjektima u poteškoćama i kupovinu dionica ili udjela u privrednim društvima iz sredstava ostvarenih u procesu privatizacije i deponovanih kod Razvojne banke Federacije BiH, odnosno sa escrow računa.

Programom je predviđeno da u slučaju stečaja ili likvidacije stečajni upravnik odnosno likvidator sačinjava spisak zaposlenika koji su ostali bez posla, a u slučaju restrukturiranja i privatizacije preduzeća, uprava preduzeća sačinjava spisak zaposlenika koji se zbrinjavaju po tom programu.

Uprava preduzeća donosi Program zbrinjavanja zaposlenika preduzeća, koji se ne mogu zbrinuti novim zapošljavanjem.

Spiskove zaposlenika koji se zbrinjavaju po tom programu odobrava resorno kantonalno ministarstvo.

Iz sredstava osiguranih za provođenje Programa, zaposlenike koji su ostali ili ostaju bez posla, Služba će zbrinjavati uplatom dospjelih, a ne uplaćenih doprinosa.

Radi se o zaposlenicima koji su stekli uslove za penzionisanje u društvima sa većinskim državnim kapitalom u kojima Vlada TK vrši prava i obaveze upravljanja, sa sjedištem na području TK i zaposlenicima za čijim radom je prestala potreba u privrednim društvima, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*