Danas na SFF-u: Svjetska premijera filma “Otvorena vrata”, “Parazit” u Open Airu

Film “Otvorena vrata” albanskog režisera Florenca Papasa danas će u Narodnom pozorištu Sarajevo imati svjetsku premijeru u okviru Takmičarskog programa – igrani film 25. Sarajevo Film Festivala (SFF). Četvrti festivalski dan obilježit će i “Open Air” projekcija filma “Parazit”, ovogodišnjeg dobitnika Zlatne palme u Cannesu.

“Otvorena vrata” u trci za “Srce Sarajeva”

Rudina i njena neudata, trudna sestra Elma kreću na dugo putovanje u rodno selo u Albaniji, u posjetu svom strogom i konzervativnom ocu. Dok se autom probijaju planinskim putevima, Elma smišlja plan kako da bivšeg školskog druga nagovori da se pretvara da joj je suprug.

Režija: Florenc Papas

Uloge: Luli Bitri, Jonida Vokshi, Maxwell Guzja, Sotiraq Bratko, Guljelm Radoja, Elidon Aliko, Visar Vishka, Jorgaq Tushe, Andi Begolli.

“Parazit” u programu Open Air

Ljubitelji kina na otvorenom večeras će uživati u filmu “Parazit”, novom klasiku južnokorejskog majstora režije Joon-ho Bonga (The Host, Snowpiercer). Film je osvojio prestižnu Zlatnu palmu na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, a sarajevska publika ga može pogledati u Ljetnom kinu Raiffeisen u 20:30 sati.

PARAZIT / GISAENGCHUNG Južna Koreja, 2019, 131 min.

Režija: Joon Ho Bong

Uloge: Kang Ho Song, Sun Kyun Lee, Yeo Jeong Cho, Woo Shik Choi, So Dam Park, Jung Eun Lee, Hyae Jin Chang

Četiri člana porodice Ki-taek izrazito su bliski, ali je pred njima mračna budućnost budući da su svi redom nezaposleni. Nakon što ga za dobro plaćen posao tutora preporuči prijatelj, student na prestižnom univerzitetu, Ki-wooa, sina, obuzima nada da će početi ostvarivati redovne prihode. Svjestan očekivanja vlastite porodice, Ki-woo odlazi na intervju u porodični dom Parkovih. Po dolasku u kuću gospodina Parka, vlasnika međunarodne IT kompanije, Ki-woo upoznaje njegovu lijepu i mladu suprugu Yeon-kyo. Ali nakon prvog susreta ove dvije porodice, uslijedit će nezaustavljivi niz nesreća.

NAGRADE: Cannes Film Festival 2019: Zlatna palma, International Cinephile Society Awards 2019: Najbolji režiser, Sydney Film Festival 2019: Najbolji film

Film ‘Nevidljivo dijete’ posvećen djeci rođenoj kao posljedica ratnih silovanja

Film “Nevidljivo dijete”, posvećen djeci koja su se rodila kao posljedica masovnih ratnih silovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini, premijerno će biti prikazan danas u kinu Cinema City, u okviru dokumentarnog programa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

Silovanje kao ratno oružje značajno je narušilo živote onih koji su preživjeli takve zločine, ali to je ratno oruže na svijet donijelo mnogo života. Upravo ti životi zauzimaju glavne uloge u ovom filmu – Ajna Jusić iz Bosne i Hercegovine i Lejla Damon iz Velike Britanije zajedno sa njihovim majkama, njihovim heroinama.

Ajna i Lejla rođene su tokom rata. Lejla onog dana kada je Ajnina majka preživjela silovanje, a Ajna devet mjeseci kasnije u Sigurnoj kući Medika Zenica. Godinama su živjele jedna bez druge, nisu čak znale ni da postoje negdje u svijetu djeca poput njih. Ajnina sudbina se mijenja u 15. godini kada saznaje kako je došla na svijet, dok se Lejlina sudbina mijenja kroz razvoj u dva trenutka. Prvi put kada u 7. godini saznaje da je usvojena, a drugi put kada jedanaest godina poslije kao punoljetna djevojka saznaje da je na svijet došla kao posljedica najvećeg i najstrašnijeg zločina i traume koju jedna žena može preživjeti – silovanja.

Film “Nevidljivo dijete” prikazuje priče dvije djevojke sa istom sudbinom, istim pitanjima, istom borbom. Kroz film se može osjetiti težina života djece rođene zbog rata, ali i njihova snaga i jačina kojom pobjeđuju svakodnevne izazove koje im društvo i politički sistem nameću.

“Britanska faza” Pawela Pawlikowskog

Program “Tribute To Pawel Pawlikowski”, posvećen opusu poljskog oskarovca i dobitnika “Počasnog Srca Sarajeva”, predstavlja film “Moje ljeto ljubavi” (My Summer of Love) iz 2004. godine, uzbudljivu dramu u kojoj glavnu ulogu tumači danas velika glumačka zvijezda Emily Blunt.

Ovaj živopisni film prati emotivni i fizički utjecaj strasti koja se tokom jednog ljeta rađa između dvije mlade žene.

Mystify Never Tear Us Apart

SFF Summer Screen i ove godine donosi vrhunsku zabavu pod zvjezdanim nebom, istražujući najznačajnije trenutke moderne pop kulture.  Ove večeri na repertoaru je “Mystify: Michael Hutchence“, priča o Michaelu Hutchenceu, rock-ikoni 80-ih i frontmenu ultrapopularne australijske grupe INXS. Hutchence se na vrhuncu uspjeha odao haotičnom životu, što je rezultiralo njegovom preranom smrću u trideset i sedmoj godini života.

(BHRT/RTV7)


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*