Nakon susreta Nelsona, Fielda i Komšića: Sutra, ipak, dvije sjednice Predsjedništva BiH

Iako nakon sastanka američkog ambasadora Erica Nelsona i ambasadora Velike Britanije Matthewa Fielda sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem nije bilo zvaničnog saopćenja, kako saznaje Klix.ba, situacija je u vezi sa sjednicama Predsjedništva planiranim sutra ostala nepromijenjena.

U Predsjedništvu BiH nam je nezvanično potvrđeno da će sutra po planu biti održane dvije sjednice Predsjedništva. Redovna koju je sazvao Komšić a na kojoj bi se trebalo glasati o slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za NATO, te vanredna koju je tražio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik o odluci o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Lider SDA Bakir Izetbegović koji je danas nakon susreta Fielda, Nelsona i Komšića također bio u zgradi Predsjedništva BiH izjavio je prethodno za Agenciju Anadolija da neće biti imenovanja mandatara Vijeća ministara BiH sve dok se ne riješi ANP.

S druge strane još je nepoznanica da li će se sutra pristupiti glasanju za ANP na redovnoj sjednici. Naime, u tom slučaju Komšić i Džaferović bi preglasali Dodika, no on bi onda, po svemu sudeći, tražio zakazivanje sjednice NSRS-a na kojoj bi se, kao i u vezi s pitanjem Pelješkog mosta, povuklo vitalni nacionalni interes. Tako bi se blokiralo slanje ANP-a u Brisel.

Ovaj njegov potez bi, s druge strane, automatski doprinio da se na vanrednoj sjednici, ukoliko bi bila održana, ne izglasa mandatar za sastav Vijeća ministara BiH, zbog vjerovatna dva glasa protiv, Komšićevog i Džaferovićevog.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*