Građevinsko-geodetska škola u Tuzli će uvesti novo zanimanje “Izolater ovojnice objekta”

Odluka o uvođenju novog zanimanja je rezultat jučerašnjeg sastanka u Građevinsko-geodetskoj školi u Tuzli.

Na sastanku su, pored menadžmenta škole, predstavnika stručnog aktiva i Vijeća roditelja, bili prisutni predstavnici Pedagoškog zavoda, Kantonalne privredne komore, Zavoda za zapošljavanje, građevinskih firmi, Polybau škole iz Švicarske, Förderverein iz Švicarske, Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Svi prisutni su bili saglasni da je uvođenje novog zanimanja “Izolater ovojnice objekta” opravdano jer na tržištu rada nedostaje zanatlija građevinske struke. U ovoj školskoj godini nije upisan ni jedan zanatlija u ovoj oblasti, a u građevinskim firmama nedostaju izolateri za toplotnu izolaciju ovojnice objekata.

Tema energetske efikasnosti u zgradarstvu zauzima sve značajnije mjesto u BiH i okruženju.

Partnerstvo sa Polybau školom iz Švicarske, koja je poznata po kvalitetnoj obuci na temu toplotna izolacija ovojnice objekata u Europi i šire, i uvođenje novog zanimanja sa novim pristupom u radu će biti odgovor na sve navedene probleme ali ujedno novina i atrakcija u BiH. Profesori Polybau škole će pored stučne podrške školi u Tuzli biti direktno uključeni u edukaciju prve generacije “Izolater ovojnice objekta”.

Na sastanku je dogovoreno da je neophodno brzo djelovanje ukoliko se želi u školskoj 2015/2016 godini upisati prva generacija “Izolatera ovojnice objekta”. Da bi plan i program ovog zanimanja bio u skladu sa evropskim standardima i potrebama svih partnera dogovoreno je formiranje radne grupe u koju će biti uključeni predstavnici svih institucija.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*