Dao život za slobodu: Obilježena 27. godišnjica od pogibije Ramiza Salčina

Uz vojne počasti 2. Rendžerskog voda OSBiH i prisustvo članova porodice, velikog broja prijatelja i saboraca, te zvaničnika Općine Novi Grad, Kantona Sarajevo danas je obilježena 27. godišnjica pogibije Ramiza Salčina, prvog komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad. Cvijeće na mjestu Salčinove pogibije na spomen–obilježje u naselju Saraj-Polje položila je njegova porodica, te delegacije Općine Novi Grad i Općinskog vijeća, Oružanih snaga BiH, Koordinacionog odbora boračkih udruženja, Ministarstva za boračka pitanja KS, Općine Centar, Saveza brigadnih generala 1. Korpusa Armije RBiH, Saveza udruženja zlatni ljiljan i zlatna policijska značka, Savjeta MZ Saraj- Polje, Ramizov saborac Muhamed Mujezinović, kao i političkih partija.

Muhamed Mujezinović kazao je kako je Salčin dao nemjerljiv doprinos u vrijeme kada se osnivala Armija RBiH, posebno ističući njegovu hrabrost nakon prvog ranjavanja na kapiji nekadašnje kasarne “Viktor Bubanj“ kada je sa bijelom zastavom došao da pregovara sa agresorima, bivšom JNA. Sedmi dan nakon tog ranjavanja Ramiz je došao na položaje koje je Armija RBiH držala pod kontrolom kako bi borcima bio podrška.

“To se ne može zaboraviti. To je bio čovjek koji je na vrijeme prepoznao opasnost od okupatorske JNA. Još tokom dešavanja u Sloveniji, a kasnije i u Hrvatskoj, Ramiz je govorio da će nas JNA okupirati, što se i desilo. Bio je vizionar i mi smo mu vjerovali“, rekao je Mujezinović.

Obilježavanju godišnjice prisustvovao je načelnik Semir Efendić.

“Mi danas živimo u slobodi, ali često zaboravljamo kako je do nje došlo. Ne postoji ni jedna sloboda na svijetu za koju se nisu dali ljudski životi. Ona se nikome ne poklanja, ona se mora izboriti i ta prilika kada smo morali da se za slobodu borimo, dala je junake poput rahmetli Ramiza Salčina, Safeta Zajke, Safeta Hadžića, Smaje Šikala i drugih kojih je bilo puno u Novom Gradu. Ne treba nikada zaboraviti da zahvaljujući njima mi danas živimo u slobodi i to je razlog više zbog kojeg cijenim činjenicu da se uvijek u velikom broju okupljamo na obilježavanju ovakvih datuma“, kazao je načelnik Efendić.

Ramizova neiscrpna energija i nesalomljivi duh bili su pokretačka snaga u organizovanju naroda, formiranju jedinica i njihovom opremanju i naoružavanju, pripremi otpora nadolazećoj najsurovijoj agresiji na BiH. Sa saborcima je postavio straže još u februaru 1992. godine.

Početkom marta iste godine spriječio je izlazak agresora na brdo Mojmilo i zauzimanje strateških položaja. Salčin je bio neustrašiv i nepokolebljiv i kao takav postavljen je za komandanta Općinskog štaba odbrane Novog Grada.

Komandovao je i koordinirao sve sudbonosne bitke od Milinkladske, Hrasnog brda, bitke za vodovod Mojmilo, Žuč, Aziće itd.

Posthumno je 1994. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a dobitnik je i ordena Zlatni grb s mačevima. Ukopan je, kao i mnogi bosanski heroji i prvi predsjednik samostalne BiH, Alija Izetbegović, na ratnom groblju Kovači.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*