Predstavnice Specijalne olimpijade BiH na Globalnom samitu UN u Najrobiju

U saradnji sa Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija – UNFPA, Specijalna olimpijada BiH će imati svoje predstavnice na Globalnom samitu UN-a koji će biti održan u Najrobiju tokom novembra ove godine.

Povodom zajedničke saradnje na sprovođenju inkluzivnih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, juče je u prostorijama UNFPA izvršna direktorica Specijalne Olimpijade BiH Kada Delić-Selimović prisustvovala sastanku sa Aynabat Annamuhmadevom, direktoricom za BiH, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Kosovo, kao i njenim saradnicama Gabrijelom Jurela i Majdom Prljača.

Na sastanku je razgovarano o načinu zajedničke saradnje i odlasku predstavnica Specijalne olimpijade BiH na Samit u Najrobiju, na kojem će prezentovati inkluzivni nogomet i mogućnosti trenažnog procesa, takmičenja, edukacije, zdravstvenih pregleda, sa posebnim osvrtom na uključivanja ženske populacije u ruralnim sredinama.

Od 1995. godine UNFPA u BiH radi na unapređenju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u vezi s tim, na osnaživanju žena, rodnoj jednakopravnosti te zagovaranju kvalitetnih podataka o toj populaciji koji će se koristiti u razvojnim politikama i strategijama, što će doprinijeti i implemntaciji Strategije Specijalne olimpijade Evrope/Euroazije za period 2016-2020 u Bosni i Hercegovini.

Programi koje sprovodi Specijalna olimpijada BiH, kao što su Mladi sportaši, Inluzivna takmičenja, Zdravstveni programi, Programi za roditelje, usko su vezani sa aktivnosima UNFPA s posebnim fokusom na rodnu ravnopravnost, seksualno i reproduktivno zdravlje, uklanjanje svih oblika diskriminacije, osnaživanje marginalizranih grupa s naglaskom na žene, adolescente i mlade (posebno djevojčice), saopćeno je iz Specijalne olimpijade BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*