Višak municije i minsko – eksplozivnih sredstava iz BiH donirati Iraku za borbu protiv ISIL-a

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog Predsjedništvu Bosne i Hercegovine da se dio sredstava iz viškova municije i minsko eksplozivnih sredstava (MiMES) donira Vadi Republike Irak, kako bi i na taj način smanjili ukupne količine viškova i dali svoj doprinos u borbi protiv ISIL-a i globalnog terorizma. 

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na 53. sjednici (7.10.2014.) donijelo zaključak kojim je Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine dato zaduženje da pokrene postupak razmatranja mogućnosti donacije viškova MiMES-a prema Vladi Republike Irak, a po zahtjevu Ambasade SAD-a u BiH.

Postupajući po tom zaključku Predsjedništva BiH, MOBiH je uputilo prijedlog za donaciju – ustupanje sredstava iz viškova, prema Vladi Republike Irak u skladu sa zahtjevom Ambasade SAD-a za prioritetnu donaciju određenih sredstava.

Predložena sredstva za donaciju su metak 7,62x54mm (15.000.000 komada) i metak KVP DŠK 14,5 mmm (400.000 komada).

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine će u slučaju novih zahtjeva, razmotriti i dostaviti prijedlog Predsjedništvu BiH na daljnje razmatranje i odlučivanje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*