SIPA provjerila informacije o Zoranu Tegeltiji

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjerila je istinitosti informacija Zorana Tegeltije, kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te je rezultate provjere proslijedila Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za N1.

Podsjetimo, SIPA je jučer primila zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića za provjeru istinitosti informacija koje je na obrascu Izjave – Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine naveo Tegeltija.

Također, Centralna izborna komisija izvršila je provjeru Tegeltije kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i zaključila da navedeni ispunjava sve zakonom imenovane propise za obnašanje ove funkcije.

Centralna izborna komisija BiH je u postupku provjere utvrdila da predloženi kandidat trenutno obavlja dužnost narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Centralna izborna komisija BiH će u slučaju da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje ovog kandidata postupiti u skladu sa odredbama člana 1.10. Izbornog zakona BiH, navodi se iz CIK BiH.

Sada se postavlja pitanje, hoće li i kada biti sjednica Predsjedništva BiH, jer po Zakonu o Vijeću ministara BIH, Predsjedništvo se u roku od dva dana treba izjasniti o mandataru. 

(Vijesti.ba / N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*