Danas počinje samit G7

Čelnici država članice Grupe sedam industrijskih sila (G7), kao i predstavnici Evropske unije, sastat će se u francuskom priobalnom gradu Biarritzu od danas do ponedjeljka kako bi prisustvovali 35. samitu te grupacije.

Francuski predsjednik Emmenuel Macron dočekat će čelnike, među kojima su britanski premijer Boris Johnson, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i njemačka kancelarka Angela Merkel. Pored njih na samit dolaze kanadski premijer Justina Trudeau, italijanski premijer Giuseppe Conte, japanski premijer Shinzo Abe i američki predsjednik Donald Trump.

U središtu samita G7 bit će teme iz domena vanjske politike, trgovine, nejednakosti, klimatskih promjena, razvoja afričkih partnera i digitalne transformacije.

Johnson će najvjerovatnije zatražiti od EU da ponovo razmisli o svom stavu prema Brexitu i insistirat će kod Merkel da izvrši pritisak na predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska, navodi Exspress.

Predsjednik Trump naglasit će značaj američke ekonomske politike pod njegovim vodstvom na sastanku s ostalim čelnicima G7 tokom vikenda u Francuskoj i ohrabrit će saveznike da slijede američki model borbe s problemima u globalnoj ekonomiji, saopćili su zvaničnici.

Trump će tokom samita u Francuskoj od subote do ponedjeljka imati odvojene sastanke s čelnicima Britanije, Francuske, Njemačke, Japana, Indije i Kanade, saopćili su novinarima visoki zvaničnici njegove administracije koji su tražili da ostanu anonimni.

Trump će razgovarati sa svojim kolegama kako da se otvore evropsko, japansko i kanadsko tržište i osigura da američke firme imaju otvoren put za prodaju roba i usluga, te da savezničke ekonomije jačaju skupa s američkom.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.