Nastavljaju se dogovori za uspješno održavanje bh. povorke ponosa

Organizacioni odbor prve Bh. povorke ponosa najavio je da  naredne sedmice sa Ministarstvom unutrašnjih poslova KS namjerava nastaviti dogovore kako bi povorka ponosa uspješno doprinijela izgradnji otvorenog, inkluzivnog i slobodnog bh. društva.

Do sada je dobio nedvojbene garancije Vlade Kantona Sarajevo i policije da ovaj događaj, koji je zakazan za 8. septembar u Sarajevu, mogu adekvatno zaštititi.

Također, Vlada i policija Kantona su u dosadašnjoj komunikaciji sa Organizacionim odborom kontinuirano isticali da nemaju nikakva saznanja na osnovu kojih bi se na bilo koji način dovelo u pitanje održavanje povorke ponosa.

– Policija i MUP KS su bezbroj puta dokazali da imaju profesionalni i materijalni kapacitet, te dovoljno znanja i iskustva da osiguraju daleko veće i sigurnosno kompleksnije događaje od bh. povorke ponosa,od utakmica i koncerata do velikih komercijalnih skupova poput Sarajevo Film Festivala. To su nam i sami potvrdili kroz niz sastanaka koje smo imali od 1. aprila – ističu iz Organizacionog odbora.

Političkim strankama žele poručiti da su ljudska prava zagarantirana Ustavom i zakonima, kojim se svim građanima garantira pravo na slobodu mirnog okupljanja.

– Smatramo da je bilo kakvo političko prepucavanje, te licitiranje povorkom ponosa u korist uskostranačkih prepirki, nedopustivo i neodgovorno.Ne dozvoljavamo da nas političke igre ometu u našem cilju da LGBTI osobama omogućimo da koriste svoje pravo na slobodu mirnog okupljanja, te da potaknemo institucije na odgovornije djelovanje prema svim građanima – navode iz Organizacionog odbora povorke.

U proteklih pet mjeseci podrška građana iz privatne i javne sfere kažu da je pokazala da je bh. društvo itekako spremno prihvatiti i podržati LGBTI osobe.

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa nastavit će profesionalno i korektno surađivati sa institucijama Kantona Sarajevo, te poziva građane da se 8. septembra pridruže povorci u Sarajevu i da “zajedno stanu u kraj političkom poigravanju s ljudskim pravima svih nas”.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*