Indonezija sa 788 etničkih grupa slavi raznolikost religija, kultura i jezika

Dan nezavisnosti Republike Indonezije obilježen je i u Sarajevu, gdje je u rezidenciji ambasadorice te azijske države priređena proslava.

Svečano odjevene u kolirtu batik svile, svjetski poznatog modnog brenda Indonezije u izradi tkanina, uposlenice ambasade i supruge uposlenika s djecom i svojim bračnim drugovima i kolegama koji su imali crna odjela, bijele košulje i crvene kravate, su u druženju obilježili Dan nezavisnosti svoje države.

Ambasadorica Republike Indonezije Amelia Achmad Yani je u skladu sa tradicijom svoje zemlje, nakon intoniranja himne i molitve za mir i prosperitet Indonezije, poslužila Pengerukan tumpeng, jelo od žute riže koje u Indoneziji simbolizira plodnost i prosperitet.

Slične svečanosti, kaže ambasadorica Yani u izjavi za Fenu, organizirane su u svim ambasadama Indonezije širom svijeta, a posebna proslava priređena je u Jakarti u organizaciji predsjednika Republike Indonezije.

Sastavljena od preko 17.500 otoka, od kojih je više od 6.000 naseljeno, sa oko 255 miliona stanovnika, Indonezija je zemlja s mnoštvom etničkih grupa -788 pripadnika raznih naroda i plemena, religija (islam, kršćanstvo, hinduizam, budizam) te kultura i jezika. Indonezija je druga zemlja na svijetu po broju jezika, odmah iza Papue Nove Gvineje. Od 726 priznatih jezika, živih je 719, pet je izumrlo, a dva se govore isključivo kao drugi jezici. Službeni jezik je indonezijski.

Priznajući ovu raznolikost kao blagoslov, utemeljitelji Indonezije proglasili su „Bhinneka tunggal Ika“ ili „Jedinstvo u različitosti“ nacionalnim motoom koji je ispisan na državnom grbu „Garuda Pancasila“ koji sadrži pet principa koji su vodilja u državnooj politici i nacionalnom razvoju Indonezije.

Ta kulturna raznolikost Indonezije koju nazivaju “Hiljadu otočnom državom”, bila je istaknuta tokom ceremonije Dana nezavisnosti u palati Merdeka u Džakarti u subotu, 17. augusta. Gosti su bili u tradicionalnoj odjeći koja simbolizirali etničku pripadnost 34 provincije širom Indonezije.

Otkako je predsjednik Joko Widodo (Jokowi) 2014. godine preuzeo dužnost, uveo je nacionalne nošnje kao obavezni dress code za godišnju ceremoniju Dana nezavisnosti.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*