Dodik: Nakon 5. septembra RS će povući određene poteze

“Ja više neću zakazivati sjednice. Tamo sjede dva člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda. Moja politika je odbrana srpskog nacionalnog interesa i nastaviću to raditi”, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon što je povukao zahtjev za održavanje za danas zakazane sjednice.

“Imajući u vidu da je Komšicev kabinet zatražio provjere Zorana Tegeltije od Centralne izborne komisije (CIK) i SIPA-e ja sam tražio zakazivanje sjednice. To je danas prvo rečeno. Da su stvoreni svi preduslovi za imenovanje, ali da oni neće glasati. Ja nisam želio da žrtvujem kandidata i zbog toga sam tražio otkazivanje sjednice”, rekao je Dodik, objašnjavajući svoj potez.

“To proizvodi tešku političku situaciju. Rok važenja sporazuma tri lidera je 5. septembar i tad ćemo donijeti neke zaključke”, kazao je on, dodajući da neće dozvoliti da se Srbima i RS-u uskraćuju politička prava.

Dodik je najavio da će, ukoliko do tada ne bude sproveden sporazum predsjednika SNSD-a, HDZ-a i SDA, RS posegnuti za određenim mjerama među kojima je i povlačenje saglasnosti sa službe zajedničkih indirektnih poreza.

“Neki su to već protumačili kao prijetnje, ali one to nisu. Mi ćemo se samo striktno pridržavati ustavnosti i zakonitosti”, poručio je Dodik.

Dodik je na kraju pozvao sve političke aktere u BiH da se što prije formira Vijeće ministara.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*