Oglasio se PIC: Entiteti i institucije moraju poštovati postojeće zakone

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) podržava politički dijalog koji bi doveo do formiranja vlasti na svim nivoima i omogućio bezuvjetni napredak ka reformama koje su u skladu sa postojećim političkim ciljevima i obavezama. U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a poziva političke lidere da ne poduzimaju korake koji bi ugrozili, oslabili ili onemogućili puno funkcioniranje državnih institucija.

U tom pravcu, Upravni odbor PIC-a još jednom potvrđuje svoj stav da entiteti i institucije moraju poštovati postojeće zakone i pravno obavezujuće aranžmane.

Reforme kao što je reforma odbrane, uspostavljanje jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na državnom nivou i uspostava indirektnih poreza na državnom nivou provedene su uz punu podršku entitetskih i državnog parlamenta. Ustav BiH, postojeći zakoni i integritet državnih institucija moraju se u potpunosti poštovati.

Upravni odbor PIC-a želi da BiH postigne napredak i da dostigne svoj puni potencijal na reformskom putu – u tijesnoj suradnji i uz podršku međunarodne zajednice.

Ruska Federacija se ne slaže sa ovom izjavom, kaže se na kraju Izjave ambasadora Upravnog odbora PIC-a.

Podsjetimo, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naveo je da će Republika Srpska “povući saglasnost na sporazum o Oružanim snagama BiH i time riješiti pitanje NATO-a ukoliko bošnjačka strana nastavi da insistira na Godišnjem nacionalnom programu za NATO kao uslovu za formiranje Vijeća ministara”.

Dodik je također najavio i mogućnost povlačenja iz sporazuma o indirektnim porezima i formiranje “svoje” (entitetske) službe za poreze umjesto Uprave za indirketno oporezivanje BiH.

Dodik je ranije nagovijestio da će, ukoliko do 5. septembra ne bude formirano Vijeće ministara BiH u skladu sa nedavnim dogovorom stranačkih lidera i rezultatima Općih izbora iz 2018. godine, tražiti da se u Narodnoj Skupštini RS razmotri svrha i drugih nadležnosti koje su od završetka rata prenesene na državu BiH, među kojima su Ministarstvo odbrane, Ministarstvo pravde, Ministarstvo sigurnosti (uključujući državne sigurnosne agencije SIPA-u i OSA-u), Sud i Tužiteljstvo BiH.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*