Hiljade demonstranata na ulicama Hong Konga

Hiljade prodemokratskih honkonških aktivista izašli su danas na ulice ove bivše britanske kolonije uprkos zabrani okupljanja i dan poslije hapšenja više istaknutih ličnosti protestnog pokreta.

Policija je zabranila okupljanje u subotu navodeći kao razlog okršaje s demosntrantima prethodne nedjelje, koji su bili među najtežim od početka protesta u junu. Policija je ipak upozorila stanovništvo na mogućnost velikih poremećaja.

Da bi se zaobišla zabrana pozivi su upućeni za vjerska okupljanja u Hong Kongu, za koja nisu potrebne iste dozvole.

Početkom popodneva više hiljada ljudi okupilo se na stadionu u centralnom kvartu Vančaj i drugim dijelovima. Demonstranti u crnim majicama zauzeli su djelove glavnih ulica i raskrsnica i krenuli u  protestnu šetnju.

Policija je u očekivanju sukoba podigla nove ograde oko Kancelarije za vezu gdje se nalaze televizije centralne kineske vlade. Također je rasporedila vodene topove. Visoki policijski zvaničnik rekao je da je policija u pripravnossti zbog mogućih novih sukoba s radikalnim djelovima pokreta.

Hong Kong posljednja tri meseca prolazi kroz najtežu krizu od kad je vraćen Kini 1997. godine, s takoreći svakodnevnim protestima koji ponekad prerastaju u sukobe s policijom.

Na današnji dan je peta godišnjica od kada je Peking odbio zahtjev da se organiziraju opći izbori u Hong Kongu. Ta odluka izazvala je Pokret kišobrana iz 2014. godine, kada je 79 dana finansijski i politički centar grada bio okupiran. Okupljanje je sazvao Civilni front za ljudska prava, nenasilna organizacija koja je također iza najvećih okupljanja posljednjih mjeseci.

Prodemokratski pokret je danas u šoku i zbog hapšenja prethodnog dana kada je privedeno pet istaknutih aktivista i tri poslanika. Među privedenim su dva vodeća predstavnika Pokreta kišobrana Džošua Vong i Agnes Čou, stari 22 godine. Oni su uhapšeni u petak u zoru, optuženi za podsticanje na učestvovanje u nedozvoljenom okupljanju, i zatim su pušteni uz kauciju.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini je na margini skupa u Helsinkiju jučer ocijenila da je situacija u Hon Kongu “izuzetno zabrinjavajuća”.

U Washingtonu predsjednik SAD Donald Trump je uputio poziv na smirenost i pozvao Peking da djeluje “humano” prema demonstrantima, prenosi Beta.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*