Prva žena trebala bi otputovati na Mjesec do 2024. godine

Jedan dužnosnik Američke svemirske organizacije NASA potvrdio je kako će do 2024. godine poslati prvu ženu na Mjesec u znak slavlja ženskog liderstva.Govoreći na NASA-inom događaju posvećenom ženama, NASA-in administrator Jim Bridenstine rekao je kako mu je kćerka bila glavni motiv u njegovoj ambiciji da žene na Mjesecu postanu stvarnost u bliskoj budućnosti.

“Imam 11-godišnju kćerku i želim da ona ima sve mogućnosti koje sam i ja imao dok sam odrastao”, rekao je Bridenstine.

Trenutno je u NASA-i samo 12 žena aktivnih astronauta, što je manje od trećine astronauta u američkoj organizaciji.

Međutim, nedostatak sredstava i naučne prepreke stvorili su sumnju u to hoće li NASA uopće moći bilo koga poslati na Mjesec do krajnjeg roka.

Bridenstine procjenjuje da bi projekt nazvan Artermis, prema grčkoj božici Mjeseca, trebao koštati od 20 do 30 milijardi dolara, a taj novac tek treba izdvojiti.

Misija je prvobitno planirana 2028. godine, ali je pomjerena četiri godine ranije u nastojanju da se minimizira rizik od promjene političkih prioriteta u vezi sa svemirskim putovanjima.

“Jedan od izazova s kojim smo se susretali u historiji je politički rizik”, rekao je Bridenstine.

Stav američkog predsjednika Donalda Trumpa o toj inicijativi zasad je nepoznat. On je u junu pozvao NASA-u da se usredotoči na “mnogo veće” misije od slanja žena na Mjesec, poput odlaska na Mars.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*