Pozorište mladih predstavlja Tuzlu na 11.Internacionalnom festivala mladih Evrope

Cilj festivala je obilježiti 21. septembar koji je svjetski dan mira, te kroz niz umjetničkih radionica, pozorišnih predstava i filmova ujediniti preko stotinu mladih Evrope koji će ove godine iz njemačkog grada Aachena poslati poruku mira. Prateći programi su prijem kod Gradonačelnika grada Aachena, okrugli stolovi, predavanja i turistički izlet i posjeta Belgiji.

Ovogodišnje zemlje učesnice su: Njemačka, Belgija, Holandija, Rumunija, Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Predstavnici BiH su Pozorište mladih Tuzle (Tuzla) i Pozorište mladih Dis (Banja Luka)

Pozorište mladih Tuzle se u glavnom programu festivala predstavlja filmom „Od gnijezda do zvijezda“ (režija: Adnan Džekić, mentor: Adnan Mujkić) koji je nastao u martu 2019. godine u produkciji Pozorišta mladih Tuzle uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice, Grada Tuzla, Centra za kulturu Tuzla i Kinoteke BiH Sarajevo. To je emotivna priča o iskrenom prijateljstvu i prvoj ljubavi kao načinima borbe sa vršnjačkim nasiljem kojem su glavni likovi filma svakodnevno izloženi. U filmu igraju: Hena Trutović, Adi Atlić, Dragana Bulić, Anela Huremović, Kemal Fazlić, Edin Džaferović, Alen Mešić, Azur Delić, Minela Kovačević, Asja Suljić, Emina Morankić, Elena Zendeli, Emana Suljendić, Nina Ratajc, Erna Bajraktarević, Amina Bijedić, Adna Redžić i Amar Bajraktarević.

Nakon što je Pozorište mladih Tuzle u septembru 2018. godine bilo domaćin ovog festivala u Tuzli, sretni smo što ćemo ove godine u Aachenu predstaviti naš grad, kanton, državu, kazali su iz Pozorišta mladih Tuzle

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*