Policija u Zenici okarakterisala utakmicu BiH – Lihtenštajn kao skup visokog rizika

Službenici MUP-a ZDK intenzivno se pripremaju za večerašnju utakmicu na Bilinom Polju koju će odigrati reprezentacije BiH i Lihtenštajna. Ovaj sportski događaj ocijenjen je kao skup visokog rizika, a izdat je niz upozorenja i uputa navijačima kako da se ponašaju.Formiran je i Štab za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na osiguravanju utakmice, te je sačinjen Plan osiguranja na osnovu kojeg će policijski službenici ove uprave policije poduzeti sve potrebne mjere kako bi se navedena utakmica održala u sigurnim uslovima i kako bi bilo spriječeno bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju. 

“Održani su sastanci sa predstavnicima Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, te predstavnicima drugih agencija, na kojim je razgovarano o svim aspektima osiguranja ovog sportskog događaja, kao i zajedničkim aktivnostima koje će se poduzimati u skladu sa Zakonom o sigurnosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu.

Režim saobraćaja u Zenici će biti izmijenjen i u ulicama u neposrednoj blizini stadiona će biti zabranjen. Izmijenjeni režim saobraćaja će biti na snazi od 17:00 sati do početka utakmice, a 15 minuta prije završetka utakmice policijski službenici će na svojim pozicijama postupati suprotnim redoslijedom, kako bi se omogućio siguran i bez većih zastoja izlazak iz grada putničkih motornih vozila i autobusa sa navijačima, sve do uspostave redovnog odvijanja i normalizacije saobraćaja u gradu. 

Na svim značajnijim raskrsnicama u gradu bit će raspoređeni policijski službenici sa zadatkom usmjeravanja učesnika u saobraćaju koji dolaze sa magistralnog puta M-17 i ulaze u grad.

“Uprava policije MUP-a ZDK poziva sva građane i goste da poštuju naredbe policijskih službenika izdate u skladu sa izmijenjenim režimom saobraćaja u gradu, te postupaju u skladu sa istim, kako bi se izbjegle gužve i zagušenja u saobraćaju”, poručili su iz MUP-a ZDK. 

Policijski službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ su izvršli kontradiverzioni pregled stadiona Bilino polje, kao i okolnog prostora i objekata.

Podsjetili su navijače da je Zakonom o sigurnosti održavanja sportskih takmičenja u ZDK zabranjeno unošenje na stadion bilo kakvih oštrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje, pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i sl.), 
alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka. 

Pored naznačenih predmeta neće biti dozvoljeno unošenje na stadion bilo kakvih transparenata.

“Na ulazima u stadion, vršit će se detaljan pregled svih osoba radi sprječavanja unošenja u stadion navedenih predmeta, a osobama koje i pored upozorenja pokušaju unijeti u stadion takve predmete, neće biti dozvoljen ulazak u stadion”, upozoravaju.

Podsjećaju da se prekršajem smatra i unošenje ili isticanje transparenata ili drugih predmeta sa tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem kojim se vrijeđaju nacionalna, vjerska, rasna i moralna osjećanja građana ili potiču mržnja i nasilje,
pjevanje pjesama ili uzvikivanje poruka, ili na drugi način vrijeđanje vjerskih, nacionalnih, rasnih i moralnih osjećanja građana koje potiču na mržnju i nasilje,
prijetnje, pozivanje ili poticanje na tuču ili napad na druge gledaoce, redare, službene osobe ili druge učesnike u sportskom takmičenju.

Pozvali su navijače da ranije dođu na stadion kako bi se izbjegle gužve, te da moraju imati važeće ulaznice za utakmicu. Upozorili su da će u slučaju pronalaska krivotvorenih ulaznica iste oduzeti, a prema osobama će se poduzeti zakonom predviđene mjere i radnje. 

“Veliki broj operativnih službenika će, u okviru operativnog osiguranja, biti angažovan na prikupljanju svih operativnih podataka i obavještenja, te na vršenju operativnog praćenja dolaska, boravka i odlaska svih gostiju, službenog osoblja i navijača. S obzirom da će na prostoru oko stadiona biti ograničeno parkiranje putničkih motornih vozila, pozivamo građane da parkiranje svojih vozila izvrše na drugim prostorima i u skladu sa usvojenom izmjenom režima saobraćaja u gradu, te da u vozilima ne ostavljaju predmete koji bi mogli biti predmet izvršenja krivičnih djela”, kazali su iz MUP-a ZDK.

Na kraju su pozvali sve da, ukoliko imaju bilo kakve sigurnosno interesantne informacije ili informacije o krivičnim djelima, prekršajima i nezakonitim pojavama obavijeste najbližu policijsku stanicu, obrate se lično policijskom službeniku ili pozivu na broj 122.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*