HDZ nakon isteka roka sporazuma lidera: Kroz zajedništvo gradimo modernu BiH

Hrvatska demokratska zajednica BiH poručila je danas, iako je rok za formiranje vlasti koji su pred sebe stavili lideri SDA, SNSD-a i SDA istekao, da ovakvo stanje ne odgovara nikome.”Potpisom Principa za formiranje Vijeća ministara BiH, dogovorom predsjednika SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, izbornih pobjednika Općih izbora 2018., prije tačno 30 dana, nažalost, nije rezultirao novom vlasti i realizacijom dogovora. Ostala je samo želja za napretkom i insistiranje hrvatske strane na kompromisu”, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Iz HDZ-a ističu da ovakvo stanje BiH gura u još dublju političku krizu, udaljava je od euroatlantskih integracija, te provedbe ključnih reformi. 

“Nakon isteka dogovorenog roka od 30 dana, ponavljamo, rješenje isključivo može biti dogovor i kompromis, na što dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH skoro godinu dana pozivaju. Odgovornim pristupom moramo omogućiti da izborni pobjednici uspostave vlast, što je u interesu svih konstitutivnih naroda i građana BiH”, naveli su.

Oni ističu da predstavnici hrvatskog naroda nemaju nikakvih dvojbi oko članstva BiH u EU i NATO-u, te provedbe ključnih reformi kako bi se osigurala stabilnost, napredak i bolji životni standard. 

“Naši partneri na bošnjačkoj i srpskoj stani imaju pravo na različite poglede vezane za budućnost naše zajedničke domovine BiH. Moramo se maksimalno uvažavati, te kroz zajedništvo i istinsku zaštitu konstutitivnih naroda graditi modernu i evropsku BiH. Upravo potpisani Principi za uspostavu vlasti su pravi primjer kompromisa i realnog promišljanja što je doista BiH, te se, ponavljamo, moraju žurno realizirati. To je pravi put i jedino rješenje”, zaključili su iz HDZ-a.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*