Dodik: Nećemo pregovarati o ANP, idemo pred NSRS

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će SNSD, čiji je lider, u bliskoj budućnosti izaći pred Narodnu skupštinu RS sa analizom aktuelnog stanja, osvrtom na godine u kojima je RS trpjela reviziju Dejtonskog sporazuma …

…  i sa prijedlozima šta bi trebalo da se radi u narednom periodu, a sve što bude usvojeno na toj sjednici parlamenta biće plod širokih političkih konsultacija.

– SNSD će održati sjednicu Glavnog odbora polovinom septembra i utvrditi političku platformu kao odgovor na novonastalu situaciju, predložiti je Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje. Sve do zakazivanja sjednice Narodne skupštine ostavljam mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka u koji su nas sve stavili pojedinci koji imaju izrazito kratkovidu političku pamet – naglasio je Dodik u intervjuu Srni.

Upitan da prokomentarišu činjenicu da danas ističe rok predviđen Sporazumom o formiranju Savjeta ministara koji su potpisali predsjednici SNSD-a, HDZ-a i SDA i koji je utvrđen kao razumno vrijeme za imenovanje kandidata za formiranje Savjeta ministara, Dodik je rekao da sada može da konstatujem da je, kao i sve u BiH od Dejtona do danas, i to bio pokušaj od sporazuma do nesporazuma, i tako u krug.

– Јavnost u BiH je svjedok kako je taj Sporazum rušen, a da se ni mastilo od potpisa na njemu nije osušilo, kako od nekih potpisnika, tako i od domaćih ali i međunarodnih aktera. SNSD, kao partija koja je pobijedila na posljednjim Opštim izborima i dobila mandat da predstavlja srpski narod u zajedničkim institucijama, odgovorno je ušla u razgovore o formiranju tih institucija, ali našu ozbiljnost nisu pratili svi partneri iz Federacije BiH – istakao je Dodik.

ANP NIЈE PROBLEM NEKONSTITUISANjA VLASTI, VEĆ SLABIЈI KOALICIONI POTENCIЈAL SDA

On je naglasio da Godišnji nacionalni program za članstvo /ANP/ u NATO-u nikada nije bio uslov za formiranje vlasti i potpuno je jasno da je sada ispostavljen kao uslov da se spriječi ulazak SNSD u zajedničke institucije.

– Međutim, bilo bi naivno, neozbiljno i netačno reći da je problem nekonstituisanja zajedničkih institucija Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO-u, jer nije – rekao je Dodik i upitao zašto 11 mjeseci od izbora nije formirana vlada Federacije BiH ako je ANP uslov uslova kada bar u Federaciji nema sporenja oko tog dokumenta, niti je SNSD politički subjekt u tom entitetu, niti tamo pregovara Milorad Dodik.

Ako je sve u redu, i ako je sve zbog ANP, kako tvrde, kaže Dodik, upitavši zašto nema vlade FBiH, kantona…

– Dakle, jasno je da su problemi složeniji i dublji od članstva u NATO savezu – konstatovao je Dodik.

Na pitanje šta je onda zaista problem da ne dođe do formiranja vlasti, Dodik je naveo da je SDA, partija koja je dobila najviše glasova u bošnjačkom političkom tijelu, iz ovih izbora izašla sa znatno slabijim koalicionim potencijalom, te da je dio problema u vezi sa konstituisanjem vlasti upravo zbog te činjenice.

– SDA mora da pravi postizbornu matematiku i na kantonalnom i na federalnom nivou da bi mogla da se pojavi kao partner i na nivou zajedničkih institucija. Očigledno da /Bakir/ Izetbegović teško izlazi na kraj sa tim slagalicama i danas smo svi tu gdje jesmo – istakao je Dodik.

On je naglasio da je danas, kao i svih prethodnih mjeseci, jasno ko je u BiH u stanju da funkcioniše – funkcioniše samo Republika Srpska, čija vlada uskoro obilježava godinu funkcionisanja nakon održanih Opštih izbora.

– I kada sam svih ovih godina govorio da smo mi jedini dio BiH koji funkcioniše, podsmijavali su mi se u FBiH. Neka se oni samo nastave podsmijavati gledajući novoimenovanu vladu na osnovu rezultata posljednjih izbora – rekao je Dodik.

SNSD NEĆE PREGOVARATI O ANP I TO ЈE ODLUKA NARODA SRPSKE

On je naveo da i u ime SNSD može i danas da kaže da kao partija kojoj je narod Srpske dao mandat da uđe u zajedničke institucije, neće pregovarati o Godišnjem nacionalnom programu za članstvo u NATO-u, jer bi time pogazili Rezoluciju o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

– Ako je suditi po izjavama i ostalih političara iz Republike Sppske, pa i onih opozicionih, nema niko ko bi prešao preko te rezolucije. Ili, možda i ima? Čujem od nekih da bi razgovarali o nekom redukovanom Godišnjem programu. Želim da javnost u Republici Srpskoj zna da nema redukovanog, malog ili velikog Programa, ima Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO-u, i dokument koji ode u Brisel ima status Godišnjeg programa za članstvo u NATO-u – pojasnio je Dodik u intervjuu Srni.

On je naglasio da to pojašnjava da ne bi slučajno neko doveo građane Srpske u zabludu u vezi sa nazivom dokumenta, jer javnost u Srpskoj prema svim istraživanjima, a rađeno ih je nekoliko o toj temi, ima izrazito negativan stav prema putu BiH ka NATO savezu.

– I zbog naše, ali i međunarodne javnosti želim da naglasim da je odluka o nesvrstavanju u bilo koji vojni blok odluka koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske isključivo i samo iz interesa Republike Srpske. Svako podvaljivanje da je naša odluka plod ruskog uticaja je sada već smiješna, i niko iole ozbiljan je ne uzima u razmatranje. Teza da je naš stav plod ruskog uticaja bila je potrebna nekim političkim krugovima kako u Sarajevu, tako i u Republici Srpskoj za dodvoravanje vodećim zemljama članicama NATO-a, i vidimo je kao dio antiruske histerije koja je moderna posljednjih godina u svijetu – konstatovao je srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a.

On je rekao da je apsolutno siguran da i u samom NATO-u znaju da je to odluka Republike Srpske, i da čak razumiju razloge takve odluke, a iz NATO saveza je, kako kaže, više puta čuo stav da je kretanje ka Alijansi stvar dogovora u BiH.

– Svi koji se pozivaju na put ka NATO-u zbog opšte bezbjednosti u BiH zavaravaju javnost, jer NATO je još 1995. godine ušao u BiH i, koliko vidim, nemaju namjeru skoro da odu. Što se nas u Republici Srpskoj tiče, prisustvo vojnika u misiji Altea je potpuno dobrodošlo i mi ih vidimo kao dio ukupnih međunarodnih napora za očuvanje stabilnosti i bezbjednosti u BiH. Mi imamo Idnividualni program saradnje sa NATO-om, mi već sarađujemo sa tom alijansom, mi ne pravimo ni probleme ni opstrukcije u toj saradnji, ali jednostavno ne želimo da budemo punopravne članice tog vojnog saveza, o razlozima smo govorili milion puta i mislim da ih svi već znaju i zašto onda da idemo u NATO – istakao je Dodik.

BiH ЈESTE U KRIZI, ALI MIR SIGURNO NIЈE UGROŽEN

On je naglasio da BiH ne prijete nikakvi sukobi ni iznutra ni spolja. “BiH jeste u krizi, možda i u fazi raspadanja, ali ona sigurno nije u takvoj situaciji da se može i posumnjati da je ovdje ugrožen mir ili bezbjednost i niko nema nijedan relevantan ili ozbiljan pokazatelj da me demantuje”, naveo je Dodik.

Bez obzira na sve političke razlike, kaže on, BiH je danas bezbjednija i mirnija od mnogo zemalja koje nisu u fokusu međunarodne pažnje.

– I mi iz Republike Srpske učinićemo sve da ničim ne ugrozimo ni mir ni stabilnost u BiH. Zato bi možda bilo svrsishodno da se obratimo direktno NATO-u sa prijedlogom da ne vrši pritisak na BiH po pitanju slanja Godišnjeg nacionalnog programa za članstvo, jer time možda i nesvjesno sami destabilizuju političke prilike u BiH – ocijenio je Dodik.

Ukoliko bi NATO odustao od svojih zahtjeva, istakao je Dodik, direktno bi prestali svi navedeni razlozi za blokadu formiranja zajedničkih institucija u BiH, doodavši da možda zvuči naivno, ali NATO bi mogao da odblokira sav proces ukidajući MAP za BiH.

– Posljednjih dana sa više adresa kako domaćih, tako i međunarodnih, čujem da je usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa za članstvo u NATO samo tehničko pitanje. Izvinite, ako je tehničko pitanje, zašto ga onda ne sklone da se ne bi mrcvarili bezuspješno o tehničkom pitanju – upitao je Dodik.

Na pitanje kako komentariše izjavu ministra inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu i potpredsjednika PDP-a Igora Crnatka u kojoj je pokušao da optuži SNSD da želi da izazove ratne sukobe, Dodik je rekao da svakako osuđuje takvu izjavu i smatra da je Crnadak to učinio iz sitnih političkih interesa.

– Takvu klevetu, takvu izmišljotinu na račun Republike Srpske, teško da bi izgovorio najveći politički taliban iz FBiH. Uzimanjem u usta riječi rat, Crnadak se nije pokušao obračunati sa SNSD, već sa cijelom Republikom Srpskom i neka mu služi na čast. I političku i ličnu! Dugo sam u politici, ali svoje političke razlike sa drugim partijama nikada nisam rješavao na štetu svog naroda i Republike. Zato je Crnatkova izjava za pun prezir i osudu – naglasio je Dodik.

On je rekao da je zanimljivo da ministar inostranih poslova i funkcioner PDP-a umire od straha od pomisli da Republika Srpska preispita svoje učešće u zajedničkim institucijama toliko da mu se i rat priviđa.

– Zbog takvog kadra u zajedničkim institucijama, mi i želimo da ispunimo narodnu volju i budemo dio tih institucija. Zbog takvog kadra kao što je Crnadak, Republika Srpska gubi svoj kredibilitet kako u samim zajedničkim institucijama, tako i van BiH. Šta o nama da misle stranci, kada ministar iz Republike Srpske tako govori, a naslušali smo se raznih gluposti od priča o Srpskoj časti do rata. Međutim, to što su očite gluposti za naš narod, neko s vana drugačije upisuje i zapisuje, pa s toga javno pitam da li je to njihov manjak pameti ili narudžba spolja – rekao je Dodik.

On je istakao da još jednom želi da ponovi da je na funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH došao da štiti interes srpskog naroda koji ga je i birao.

– Sve što sam do sada uradio, uradio sam u namjeri da interes našeg naroda bude zaštićen. Od početka govorim da nisam otišao u Predsjedništvo da radim ni na čiju štetu, misleći pri tom na druga dva konstitutivna naroda. Ali, i političko Sarajevo, koje sada ima dva člana Predsjedništva, mora da shvati da ne mogu niti hoću da radim protiv naroda koji me birao – naglasio je Dodik u intervjuu Srni.

Ponovivši da je svima poznato da nije zaljubljenik u BiH, niti je neko ko će ginuti za nju, Dodik je istakao da ovu krizu doživljava problematičnom onoliko koliko ona proizvodi posljedice po Republiku Srpsku i da misli da je to jasno svima.

– Ako politički Bošnjaci ovim uslovljavanjem i otezanjem u konstituisanju institucija misle da imaju vremena, ne shvatam zašto misle da sve vrijeme svijeta nije moje! Samo ih pozivam da me više ne pozivaju na Ustav, a da pri tom oni sami krše osnovne odredbe tog ustava, da me ne pozivaju na zakone, a krše zakone i druge akte institucija za koje se navodno zalažu, poput Zakona o Savjetu ministara ili Poslovnika o radu Predsjedništva – poručio je Dodik.

On je upozorio da je na sceni onemogućavanje Republike Srpske da se izrazi politički, a sve kroz borbu protiv SNSD.

– Neka urade šta god misle da će biti od koristi za njihovu političku priču, samo neka znaju da SNSD ima i sopstveni i koalicioni kapacitet i u Predstavničkom domu i Domu naroda. Odgovorna politika prema Republici Srpskoj, između ostalog, podrazumijeva i poštovanje izborne volje njenih građana i mi kao partija koja je dobila najveće povjerenje nikada nećemo odsutati od prava pobjednika da preuzme odgovornost za predstavlje Republike Srpske u zajedničkim intitucijama – poručio je srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a.

Dodik je ocijenio da bi bilo dobro da i ostale partije iz Republike Srpske, koje su dobile poslaničke mandate u parlamentu BiH razmisle da li je odgovorna nacionalna politika ono što svi gledamo posljednjih pet godina, kada gubitnici izbora u Srpskoj tu istu Republiku predstavljaju na zajedničkom nivou.

– Mi mislimo da nije, građani misle da nije, ostalo je još samo da SDS i PDP uvide da njihovo ponašanje nije nacionalno odgovorno. Nacionalno odgovorno ponašanje značilo bi spremnost za zajednički nastup koji bi podrzumijevao i napuštanje zajedničkih institucija ukoliko bi pozicija Republike Srpske bila ugrožena. SNSD neće odustati od toga da se napravi politički dogovor o odgovornoj politici svih iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama – poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu Srni.

(RTV7/Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.