Krajina ulazi u zimu bez nove lokacije za migrante, EU ne prihvata Medeno Polje

Migranti koji se nalaze na području Krajine dočekat će zimu u neuslovnom smještaju na Vučjaku za koji su Evropska unija i međunarodna zajednica naložile da se odmah zatvori. Medeno Polje u Bosanskom Petrovcu nisu prihvatili jer ne žele da finansiraju privatne objekte. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je kako su u Briselu naglasili da Evropska komisija neće finansirati privatne objekte, već državne.

“Žele uložiti pare, koliko god treba milion – dva eura, ali ne pristaju na enormno finansiranje privatnih smještaja. Žele da nakon što prođe kriza, taj objekat ostane u državnom vlasništvu”, rekao je Mektić.

Rok za izmještanje migranata s aktuelnih privatnih lokacija, s posebnim naglaskom na Vučjak, te pronalazak novih bio je kako je ministar rekao odmah. Ali nove lokacije još nema.

U nezavidnom položaju su i građani Bihaća gdje migranti dolaze, a pojedine grupe često prave incidente. Vučjak je poboljšao situaciju, ali nije ujedno riješio problem.
Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je kako su formirali Vučjak da bi ih izmjestili iz grada, ali problem je taj što sada imaju pritisak da ukinu i taj kamp.

“Očekujem i dalje da migranti budu smješteni na Medenom Polju jer sada nema vremena i za šta drugo i danas da se počne praviti bilo šta nema vremena do zime da se to završi. Bihać je ponovo ostavljen na cjedilu i mi ćemo morati sami to rješavati”, rekao je Fazlić.

Nakon što je Evropska komisija odbacila kamp Vučjak kao lokaciju za smještaj, Fazlić je ponudio lokaciju Lipe udaljenu 22 kilometra od grada, ali ni to nisu prihvatili.

“UNHCR i IOM su ispitivali tu lokaciju i zaključili da je uvjetna, ali EK ne želi to finansirati. Oni ne žele da prave bilo šta na livadi novo već žele neki postojeći objekat u vlasništvu države da ga renoviraju, a mi u Bihaću takav objekat nemamo. Imali smo dom u Borićima i dali smo”, rekao je Fazlić.

Prema najavama ministra Mektića, osim na području Unsko-sanskog kantona prilagodit će se i jedna kasarna na području Kantona Sarajeva za smještaj migranata čime će biti prošireni kapaciteti.

Za sada migranti ostaju na postojećim lokacijama i nažalost ove kišne dane većina će provesti na Vučjaku u kojem su uvjeti minimalni, a većina organizacija za ljudska prava, izbjeglice i migrante ocijenila ih je nehumanim.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*