Milanović u dvodnevnoj posjeti BiH

Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti našoj zemlji, danas je s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom, svečano otvorio novoizgrađeni Studentski dom „Dr. Dragutin Dujmušić” Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva (HKDD) u sarajevskom naselju Stup.

Milanović je tom prilikom izjavio da institucije Hrvatske nastoje ne trošiti novac građana uzalud nego ga ulagati u strateške projekte, izgradnju kulturnih i obrazovnih institucija. On je naglasio značaj studentskih domova jer su oni, kako je rekao,  često jedini način da studenti izvan velikih gradova mogu nastaviti obrazovanje.

“Nekoliko stotina KM za nekoga mogu biti nepremostiva prepreka, a tada je potrebno da intervenira država i omogući mladim ljudima nastavak školovanja”, rekao je Milanović.

Budući da ovaj dom nije završen, Milanović nije mogao obećati da će Vlada Hrvatske osigurati sredstva za njegov drugi dio, ali je naglasio da će nastaviti pomagati Hrvate u Bosni i Hercegovini te da je u budžetu za 2015. godinu planiran određeni iznos za pomoć Univerzitetu u Mostaru.

“Država su institucije, a ne volja gradonačelnika, premijera ili predsjednika države, nego pravila koja Bosnu i Hercegovinu čekaju u Evropskoj uniji nadam se prije, a ne kasnije. Na tome treba da radite, bez obzira na to što su Hrvati u Bosni i Hercegovini, budući da većina ima hrvatsko državljanstvo, i državljani Evropske unije. Ovo je, ipak, za mnoge od njih sadašnji dom i budući dom. Zato ostajte ovdje, iako je na kraju sve vaš izbor”, poručio je Milanović.

Predsjedavajući Bevanda podsjetio je da je na ovom mjestu bio i kada je položen temeljac, da ali tada nije izgledalo kao da će dom biti završen. Uz pomoć donacija i sredstava, naveo je Bevanda, dom je konačno završen i sada može primiti prve studente.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić zahvalio je svim donatorima koji su pomogli izgradnju doma, dodavši da Milanovićeva posjeta znači mnogo za Hrvate u Bosni i Hercegovini jer je to dokaz da ih Hrvatska podupire.

Predsjednik HKDD-a Anto Jelić izjavio je da je ovo dan useljenja prvih studenata u novoizgrađeni dom, te zahvalio svima koji su shvatili ovaj projekt kao strateški za opstanak Hrvata. On je pozvao institucije vlasti u Bosni i Hercegovini, posebno hrvatske predstavnike, da se aktivno angažiraju na osiguranju sredstava na završetak drugog dijela studentskog doma.

Hrvatski premijer danas je posjetio i općinu Vareš te razgovarao s načelnikom Avdijom Kovačevićem. Milanović je izrazio zabrinutost zbog socio-ekonomskih uvjeta života u Varešu koje nisu posljedica loših političkih odnosa, već općeg stanja u Bosni i Hercegovini.

Milanović je posjetio i Župu sv. Mihovila arkanđela te razgovarao sa župnikom Mirkom Majdančićem. “Zoran Milanović posjetom Varešu neće skupiti nikakve političke poene, jer Vareš danas nije industrijski centar. Hrvatska vlada pomagala je nekoliko projekata obnove u Varešu i nadamo se da pomoć i dalje neće izostati”, rekao je Majdančić.

Hrvatski premijer je obišao i Kreševo, Žepče i Vitez, gdje se sastao s političkim i vjerskim službenicima tih lokalnih zajednica.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*